Uz podršku EU, i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Institut "Mihajlo Pupin", u saradnji sa Tržnim centrom "Ušće", predstaviće inovativni sistem za prečišćavanje vazduha, u četvrtak, 22. februara, u 12.00 na platou ispred TC "Ušće" (Bulevar Mihajla Pupina 4, Beograd).

Događaj će početi demonstracijom rada tri uređaja koji čine Pametni sistem za čistiji vazduh: inovativni generator u garaži tržnog centra, koji kinetičku energiju automobila pretvara u električnu energiju (prilikom prelaska vozila preko podne prelaznice u garaži), vetroturbine između dve kule "Ušća" koja proizvodi električnu energiju, kao i prečišćivača vazduha na platou ispred tržnog centra koji u značajnoj meri smanjuje količinu zagađujućih čestica u vazduhu u radijusu od 25 metara.

Govoriće:

  • Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine
  • Fabricio Andreuci, zamenik stalnog predstavnika UNDP u Srbiji
  • Aleksandar Rodić, rukovodilac tima Instituta "Mihajlo Pupin"

Događaj se organizuje u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", koji, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.