U okviru Evropske zelene nedelje 2024, Ministarstvo zaštite životne sredine, Delegacija EU u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i partneri, obeležiće Svetski dan zaštite životne sredine svečanim programom i plovidbom do Velikog ratnog ostrva, u sredu, 5. juna, u 12.00 na brodu Kej 1, Beton hala (ispred restorana Ambar), Beograd.

Svetski dan zaštite životne sredine ove godine je posvećen jačanju otpornosti na sve učestalije suše, kao i važnosti očuvanja vlažnih staništa i biološke raznovrsnosti. Tim povodom će biti otvoren Javni poziv za inovativna rešenja za očuvanje vlažnih staništa u zaštićenim područjima i u njihovoj neposrednoj blizini, i predstavljene inicijative koje su već uspešno sprovedene u ovoj oblasti. Takođe, biće uručena priznanja za poseban doprinos autorima inovacija koje su u prethodnom periodu posebno doprinele sprovođenju Zelene agende u Srbiji.

Govoriće:

  • Irena Vujović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine
  • Emanuele Žofre, šef Delegacije EU u Srbiji
  • Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji
  • Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji
  • Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP u Srbiji

Na skupu će Fakultet dramskih umetnosti predstavlti projekat "Zeleni FDU", prikazati film o živom svetu u vlažnom staništu Beljarica i otvoriti konkurs za "zeleni" film i fotografiju za studente umetničkih fakulteta.

Takođe, povodom Evropske zelene nedelje i Dana zaštite životne sredine, a u okviru nacionalne kampanje "Sarađuj, ne zagađuj", na Savskom šetalištu na Kalemegdanu će biti otvorena izložba fotografija 29 novih zelenih ideja, projekata i inovacija podržanih u okviru inicijativa za zelenu transformaciju koje sprovodi UNDP. Izložba će trajati do 18. juna.

Događaj se organizuje u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji" koji uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.