Ministar spoljnih poslova Češke, Jan Lipavski, izjavio je 29. septembra u Prištini da češko predsedavanje Evropskom unijom radi na unapređenju procesa liberalizacije viznog režima za Kosovo i da podržava Kosovo u tome.

"Naša poruka je jasna, građani Kosova mogu da računaju na podršku Češke u pogledu vladavine prava, ali i članstva u međunarodnim organizacijama, uključujući EU i NATO", rekao je Lipavski novinarima.

On je istakao da je Zapadni Balkan, uključujući i Kosovo, među regionalnim prioritetima i dodao da su napori  Češke usmereni na "napredak u procesu integracije i liberalizaciju viznog režima".

"Ovo su tehnički sastanci od kojih se očekuje da rezultiraju pozitivnom odlukom za Kosovo, a češko predsedništvo radi na ovom polju i mi to podržavamo", rekao je Lipavski posle sastanka sa zamenikom premijera Kosova, Besnikom Bisljimijem.

Češki zvaničnik  je rekao da je za integrisanje u EU potreban dogovor Kosova i Srbije i pozvao na primenu svih dogovora postignutih kroz dijalog.

Normalizacija odnosa je suštinski aspekt procesa evropskih integracija. Bez uspeha u ovoj oblasti, nemoguće je postići uspeh u približavanju EU. Dve strane moraju poštovati i sprovoditi sporazume postignute dijalogom", rekao je češki ministar.

Zamenik premijera, Besnik Bislimi, ocenio je da su stvoreni takvi politički uslovi da može da se donese pozitivna odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

"Posetili smo sve skeptične zemlje. Mi smo rešili sva pitanja. Imamo okruženje, okolnosti u kojima možemo da donesemo pozitivnu odluku", kazao je on.

Bisljimi je istakao da je uveren da će Češka "pogurati" liberalizaciju viza za Kosovo i dodao da je stavljanje Kosova na dnevni red za liberalizaciju 13. oktobra "veoma važan korak, ali ne i konačan".

"Proces liberalizacije je važan, ne samo simbolički, već i politički jer će povećati kredibilitet. Obavestio sam Lipavskog da je naša Vlada od početka konstruktivno uključena u dijalog sa Srbijom", rekao je Bisljimi.

Šef češke diplomatije će se sastati i s predsednicom i premijerom Kosova, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Izvor: Beta

Foto: Tviter