Na samitu Evropske političke zajednice u Pragu za Srbiju ključne teme bile su osmi paket sankcija EU Rusiji i kako će on uticati na Srbiju, ali i pitanje Kosova, rekao je za Dnevni evropski servis Miloš Pavković iz Centra za evropske politike (CEP).

Srbija se, rekao je 7. oktobra Pavković, našla u nepovoljnoj situaciji nakon usvajanja novog paketa sankcija EU, jer je na predlog Hrvatske prvobitno zajedno sa ostalim državama Zapadnog Balkana isključena iz derogacija na uvoz ruske nafte.

Nakon razgovora 6. oktobra, stigle su poruke iz Brisela da će razmotriti tu odluku kako se Zapadni Balkan ne bi našao pod sankcijama koje su uperene protiv Rusije, ali su iz Brisela istovremene podsetili da je poželjno za kandidate da budu usklađene sa politikom sankcija EU, rekao je Pavković.

"Ovakvi potezi i izjave iz EU predstavljaju jasnu poruku Srbiji da može skupo platiti cenu neusklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", istakao je istraživač CEP.

Kako je dodao, u slučaju da Srbija ostane pod udarom ovog paketa sankcija, to ne bi uticalo na stabilnost snabdevanja sirovom naftom, međutim, Srbija bi u tom slučaju ostala bez sirove nafte iz Rusije koja je 30% jeftinija, što bi značajno uticalo na cene.

Što se tiče druge važne teme za Srbiju, a to je pitanje Kosova i procesa normalizacije, poseban sastanak predsednika Srbije sa Aleksandra Vučića na marginama samita EPZ sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom pokazuje da je pojačana diplomatska aktivnost po tom pitanju, rekao je Pavkovič.


Dodao je da to što se Rusija sve glasnije poziva na kosovski presedan kako bi opravdala svoju aneksiju Donjecka, Luganska, Hersona i Žaporožja očigledno izaziva nelagodu u Briselu, Parizu i Berlinu.

"Stoga ključni evropski akteri pokušavaju da briselski dijalog pomere iz mesta i daju normalizaciji novi vetar u leđa kako bi izbegli nove eskalacije na Kosovu koje bi u trenutnim svetskim dešavanjima bilo mnogo teže kontrolisati", zaključio je Pavković.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: CEP, Beta/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL