Ključni prioritet za Evropsku uniju je da se smanji zaoštravanje na Kosovu, a vlasti u Prištini imaju "jasnu pravnu obavezu" da odmah preduzmu korake za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, izjavio je 7. novembra portparol Evropske komisije Peter Stano.

Na brifingu za novinare u Briselu, Stano je rekao da je "stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom obavezujuća pravna dužnost za Kosovo" i da njeno dalje nesprovođenje "podriva ne samo načela vladavine prava na Kosovu, već i nanosi štetu ugledu, kredibilitetu i poverenju u Kosovo".

"Otud sad obe strane, Srbija i Kosovo, moraju sprovesti svoja obećanja i obaveze koji proizlaze iz Briselskog sporazuma i sporazuma postignutih u okviru dijaloga uz posredstvo EU", rekao je portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

Stano je ukazao na to da je "ključni prioritet da se smanji zaoštravanje na terenu", i da je poslednjih dana bilo "veoma opasnog zaoštravanja i razvoja koji su doveli u opasnost godine teškog delovanja i postignuća".

Naveo je da to ima posledice ne samo po Srbiju i Kosovo, već i za ceo region, upozorivši da se, poput rata u Ukrajini, raspirivanje nekog žarišta neminovno može proširiti na ceo region.

Stano je rekao da EU "apeluje na obe strane da preuzmu odgovornost i da nađu evropsko rešenje", i ukazao da je Borel 5. novembra predočio očekivanja država članica Unije kad je reč i o Srbiji i o Kosovu.

Prema rečima Stana, Borel je za vikend razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak takođe je u kontaktu sa svojim sagovornicima u regionu.

"EU u tim usredsređenim naporima, u saradnji s međunarodnim partnerima, nastoji da Kosovo i Srbiju dovede do toga da obe strane ispune svoje odgovornosti i nađu evropsko rešenje, uz smanjivanje sadašnje zategnutosti, i da krenu što pre u dijalog uz posredovanje EU, jer je to jedini način da se izađe iz sadašnjeg zastoja i sadašnje napetosti. To je put koji vodi evropskoj perspektivi obe strane", dodao je.

Izvor: Beta

Foto: Beta