Tehnička pitanja u dijalogu Beograda i Prištine ustvari su čisto politička pitanja i mogu biti rešena samo u okviru sveobuhvatnog sporazuma, a rešenje je da se za kosovske Srbe iznađe neka vrsta autonomije koja neće zadirati u funkcionalnost Kosova, piše dnevnik Noje ciriher cajtung (NZZ).

"Prošla su vremena za razgovor o automobilskim registracijama, graničnim formalnostima i drugim 'tehničkim pitanjima'. Jer, ako se bolje pogleda, ona nikada nisu ni bila tehnička, nego krajnje politička i mogu biti rešena samo u sklopu sveobuhvatnog mirovnog sporazuma", piše NZZ.

Zato bi i Evropska unija, prema oceni lista, sada trebalo "da ubaci u veću brzinu i da predstavi intenzivan pregovarački program".

Istovremeno, u komentaru se ocenjuje da je "nerazumno za takav sporazum određivati rokove, kao što to čini (šef evropske diplomatije Žozep) Borel".

"U konačnici, važan je samo kvalitet sporazuma. A on će se meriti stepenom prihvatanja u obe zemlje", piše švajcarski dnevnik.

NZZ ukazuje da se "rešenje za sporazum nalazi na severu Kosova".

"Za srpsko stanovništvo se mora pronaći takav autonomni status koji će omogućiti da upravljaju sami sobom, a da ujedno ne zadire u funkcionalnost države Kosovo", piše NZZ, a prenosi agencija dpa.

Švajcarski devnik smatra da je to jedini mogući koncept za nekakvo multietničko Kosovo.

"Bilo kakvo drugačije održivo rešenje zahtevalo bi da se granice između Srbije i Kosova ponovo povlače", piše dnevnik.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys