Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi postigli su dogovor po kojem će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na KiM, dok će Priština obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, saopštio je šef evropske diplomatije EU Žozep Borel dodajući da su se glavni pregovarači "dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija".

"Imamo dogovor", napisao je kasno sinoć (23. nocembra) Borel na Tviteru. "Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa".

On je naveo i da će narednih dana pozvati Beograd i Prištinu da razmotre naredne korake.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zahvalio je pregovaračima Beograda i Prištine na konstruktivnosti. Takođe je zahvalio američkoj administraciji na, kako je naveo, neprocenjivoj podršci.

Kako je 24. novembra saopštila Srpska lista, dogovorom u Briselu je potvrđeno da КM tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati, niti će se pisati kazne građanima koji poseduju vozila sa КM tablicama.

Navodi se da će svi vlasnici vozila sa KM tablicama moći normalno da funkcionišu i kada im postojeća registracija istekne, da produže važenje registracije KM.

"Mi smo tražili da КM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 24. novembra da je u statusnom smislu, dogovor o tablicama "mala taktička pobeda" Beograda.

Vučić je ocenio da je Priština pre dva dana imala "bolji dil nego što su dobili juče".

"Zašto su to sebi uradili ne znam. Pogrešna procena, pogrešna taktika ali je to njihova stvar", rekao je Vučić u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović.

Sporazum o registarskim tablicama pozdravile su SAD i portparol Stejt departmenta Ned Prajs je ocenio da se radi o dogovoru kojim se izbegava dalja eskalacija napetosti.

"Pohvaljujemo i dogovor dveju zemalja da se hitno i u potpunosti usredsrede na normalizaciju odnosa pod okriljem razgovora kojim posreduje EU. Podržavamo dijalog koji vodi EU kao najbolji put za unapređenje evropske budućnosti Srbije i Kosova", navodi se u saopštenju.

"Dve strane su, uz pomoć EU, napravile ogroman korak napred - ka obezbeđivanju mira i stabilnosti u celom regionu. SAD pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak ka normalizaciji odnosa", navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre saopštio je da je dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama veoma dobra vest i dodao da se sada obe strane mogu fokusirati na "normalizaciju odnosa".

"Veoma dobre vesti iz Brisela. Uz pomoć EU postignut je dogovor da se izbegne dalja eskalacija. Sada se dijalog Beograda i Prištine može fokusirati na normalizaciju odnosa", napisao je Žofre na Tviteru.

U Prištini je šef kosovske delegacije u pregovorima sa Srbijom nakon postizanja sporazuma o registarskim tablicama izjavio da sada treba nastaviti intenzivne razgovore o predlogu EU.

Bislimi je na Tviteru napisao da je neophodno razgovarati o potpunoj normalizaciji odnosa dve zemlje.

"Nakon današnjeg sporazuma, moramo da nastavimo intenzivne razgovore o predlogu EU, koji podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa", napisao je on.

Na postizanje sporazuma je reagovala predesdnica Kosova Vjosa Osmani koja je zahvalila ambasadoru SAD na Kosovu Džefu Hovenijeu i američkoj vladi na postizanju sporazuma o registarskim tablicama.

Izvor: Beta

Foto: Twitter/Miroslav Lajčak