Srbija treba da uloži dalje napore u viznoj politici, upravljanju granicom, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i na sprečavanju i suzbijanju svih vrsta nasilnog ekstremizma, navodi se u izveštaju Evropske komisije objavljenom 5. decembra.

U petom izveštaju o praćenju bezviznog režima EU sa zemljama Zapadnog Balkana, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom navodi se da su sve zemlje nastavile da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog režima i postigle napredak u ispunjavanju preporuka iz prošlogodišnjeg izveštaja.

Takođe se u izveštaju navode oblasti u kojima su potrebni dalji napori za svaku zemlju.

U preporukama Srbiji navodi se da treba da usvoji novu strategiju i akcioni plan za integrisano upravljanje granicom (IBM) u skladu novim konceptima IBM.

Srbija treba da prati obaveze na najvišem političkom nivou i da, kao prioritet, uskladi viznu politiku sa listom trećih zemalja za koje je potrebna viza Evropske unije, posebno trećih zemalja koje za EU nose rizik od nelegalne migracije ili po bezbednost.

Isto tako Srbija treba da usvoji novu strategiju borbe protiv korupcije koju će pratiti kredibilan i realan akcioni plan, navela je Evropska komisija.

Preporučuje se i poboljšanje rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, uključujući trgovinu drogom, pranje novca, oduzimanje imovine stečene kriminalom.

Srbiji se preporučuje i da nastavi da sprovodi bilateralne sporazume u sklopu Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan, posebno u delu koji se odnosi na borbu protiv finansiranje terorizma i zaštitu kritične infrastrukture.

Takođe Srbija treba da usvoji novu strategiju i akcioni plan za borbu protiv terorizma i sprečavanje nasilnog ekstremizma koji će u skladu sa politikama EU pokriti sve vrste radikalizacije i nasilnog ektremizma, bez obzira na njegove političke, verske ili etno-nacionalističke korene.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com