Potpisivanje zahteva Kosova za prijem u članstvo u Evropskoj uniji 14. decembra predsednica Kosova Vjosa Osmani nazvala je istorijskim korakom. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je aplikacija Kosova za članstvo u EU marketinški potez za unutrašnje potrebe i da u EU nema konsenzusa da ona bude prihvaćena.

U Prištini su Osmani, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca zajedno potpisali zahtev za članstvo u EU.

"Danas je istorijski dan i istorijski trenutak jer je 14. decembar značajan datum u modernoj istoriji Republike Kosovo jer njime obeležavamo osnivanje naše vojske i podnošenje zahteva za članstvo u EU. Za Kosovo i njegove građane nikada nije postojala druga alternativa. Ovaj čin je posvećen svim građanima naše zemlje, ali pre svega ovaj trenutak posvećen je svakom detetu, ženi i čoveku Kosova", kazala je ona.

Osmani je ocenila da je Kosovo zemlja ljudskih prava, slobodnih medija, garant verskih sloboda i dodala da je put najmlađe države na starom kontinentu jasan.

Kurti je nakon potpisivanja aplikacije za članstvo u EU rekao da je ovim preduzet prvi korak ka ostvarivanju "težnji i neraskidivog zalaganja našeg naroda za mir, slobodu, jednakost i pravdu, naše jasne evropske i evroatlantske orijentacije i društvenog i političkog konsenzusa da je budućnost naše zemlje u EU".

"Ovo je otvaranje novog poglavlja. Napredak će zavisiti od naše posvećenosti dubokim i transformativnim reformama koje jačaju našu demokratiju i ekonomiju", rekao je Kurti, preneo je AP.

Kurti je najavio da će aplikacija biti predata Češkoj kao predsedavajućoj EU.

Kosovo zaslužuje da postane zemlja kandidat za EU, rekao je predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca.

"Danas je važan dan za Kosovo. Okupili smo se sa velikim ponosom i posvećenošću da potpišemo pismo zahteva za članstvo u EU", rekao je Konjufca.

Dačić: Aplikacija Kosova za EU marketinški potez za unutrašnje potrebe, u EU nema konsenzusa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je aplikacija Kosova za članstvo u EU marketinški potez za unutrašnje potrebe i da u EU nema konsenzusa da ona bude prihvaćena.

Dačić je novinarima rekao da ne postoji jedinstven stav u EU oko statusa Kosova, te da se nikada nije dogodilo da neko tako bude primljen u članstvo. Dodao je i da taj potez nije dobar i u uslovima nepoštovanja svih sporazuma.

"Za nas je nemoguće i da neko prihvati to u uslovima kada je ponašanje (premijera Kosova Aljbina) Kurtija jedan od glavnih destabilizujućih faktora u regionu", rekao je Dačić na konferenciji nakon sastanka sa portugalskim kolegom Žoaom Gomešom Kravinjom.

Dačić je dodao da je moguće da će češko predsedavanje izbeći da to da u proceduru i da je siguran da se pet zemalja koje nisu priznale Kosovo i Mađarska protive tome i da bi, ako bi bilo nekog izjašnjavanja, glasali protiv.

"Za to je potreban konsenzus koga nema. Zato mislim da je to više jedan političko-marketinški potez za unutrašnje potrebe na samom Kosovu", rekao je on.

Izvor: Beta

Foto: Vjosa Osmani Twitter