Srbija je na trećem mestu u svetu i prvom u regionu po indeksu pesimizma i tri četvrtine njenih građana očekuje ekonomske poteškoće u 2023, pokazalo je novo globalno istraživanje međunarodne asocijacije Gallup International.

Globalno gledano, manje od trećine ispitanika veruje da će 2023. godina biti bolja od proteklih godinu dana, 34% očekuje da će biti lošija a 27% da će situacija ostati ista.

Pesimizam je najviši u Poljskoj, gde 65% ispitanika misli da će 2023. biti lošija, dok je optimizam na najvišem nivou u Nigeriji, gde 77% misli da će biti bolja.

Srbija je treća među najpesimističnijim zemljama posle Poljske i Češke a nakon nje idu Francuska i Italija.

U Srbiji 64% ispitanih očekuje lošiju godinu, petina misli da se situacija neće promeniti a samo 16% očekuje da 2023. bude bolja.

Istovremeno 76% ispitanika u Srbiji veruje da će 2023. biti godina ekonomskih poteškoća, a tek 9% misli da će biti godina ekonomskog prosperiteta.

Slično je i u okruženju, pri čemu su najveći pesmisti u Bosni i Hercegovini a slede Bugarska i Severna Makedonija.

U svetu gotovo polovina ispitanih veruje da će 2023. biti godina ekonomskih poteškoća a samo petina očekuje godinu ekonomskog prosperiteta.

Kada je reč o osećaju lične sreće, uprkos ekonomskom pesimizmu, ljudi se osećaju srećno i 54% svetske populacije sebe opisuje srećnim a samo 13% kažu da su nesretni.

Zemlja sa najvišim indeksom sreće su Filipini a najniži indeks sreće dele Turska i Moldavija, pokazalo je istraživanje.

U Srbiji je indeks sreće među građanima niži od svetskog proseka a najviše je onih koji nisu ni srećni ni nesrećni.

Globalno istraživanje Kraj godine (End of Year) međunarodne asocijacije Gallup International obuhvatilo je više od 35.000 ispitanika iz 35 zemalja i teritorija širom sveta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com