Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je 5. januara u Beogradu, uoči odlaska u Zagreb na tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog veća (SNV), da različita gledišta Srbije i Hrvatske o određenim političkim pitanjima ne treba da sprečavaju dve države da unapređuju odnose.

Posle sastanka sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, Dačić je novinarima rekao da je njegov odlazak u Zagreb, sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim, ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije, "još jedan mali korak u pokušaju razvoja saradnje Srbije i Hrvatske".

"Kao što znate, mi imamo različita viđenja, ali to ne treba da nas spreči da pokušamo da izgradimo zajedničke interese i da pokušavamo da pronalazimo najbolje moguće okvire za naše bilateralne odnose. Bez obzira na sve razlike, treba da probamo da nađemo najmanje moguće zajedničke momente u važnim pitanjima za naše buduće odnose", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da tokom njegovog boravka u Zagrebu 6. januara "za sada nisu predviđeni nikakvi bilateralni sastanci, osim samog prijema SNV", ali da se očekuje potpisivanje sporazuma o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Dačić je kazao da sporazum treba da potpišu Žigmanov i lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Uz Dačića, Žigmanova i Pupovca, tradicionalnom božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu  prisustvovaće i patrijarh Srpske pravoslavnme crkve (SPC) Porfirije, a očekuje se i dolazak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i ministara u njegovoj vladi.

Dačić je 31. decembra najavio da će na poziv SNV prisustvovati božićnom prijemu u Zagrebu, rekavši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se radi na "odleđivanju" odnosa sa Hrvatskom.

Prijemu uoči Božića po julijanskom kalendaru, koji u Zagrebu tradicionalno organizuje SNV, prisustvuju vodeći ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj i SPC, ali i brojni predstavnici hrvatskog državnog vrha. Prošle godine među njima nije bio predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor: Beta

Foto: Beta