Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 6. januara u Zagrebu da Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira i dobrih odnosa, umesto u mržnji, i da sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom.

Na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj, kojem prisustvuju i članovi Vlade Hrvatske, Dačić je rekao da su "najbolji odnosi" Srbije i Hrvatske prvenstveno u interesu srpskog i hrvatskog naroda, ali i čitavog regiona.

"Moj dolazak ovde predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo da razgovaramo i dogovaramo se. Zato smo i danas ovde", kazao je Dačić.

Naveo je da je oživljavanje konstruktivnog dijaloga Beograda i Zagreba, na ravnopravnoj osnovi, "jedini put za rešavanje otvorenih pitanja koja i dalje opterećuju" odnose dve države.

"Srbi i Hrvati imaju puno zajedničkih interesa. Bez obzira šta je bilo pre 10 ili 30 godina, moramo da sagledamo pitanja koja se odnose i na prošlost i na sadašnjost i na budućnost. Treba da probamo da pronađemo zajednički inetres i onda kada ne mislimo isto", rekao je Dačić.

Uz Dačića, na Božićnom prijemu SNV su i ministarka evropskih integracija Srbije Tanja Miščević, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Prisutni su i članovi Vlade Hrvatske, uključujući premijera Andreja Plenkovića. Uz Plenkovića, na prijemu su iz Vlade Hrvatske i njena potpredsednica Anja Šimpraga, funkcionerka Samostalne demokratske srpske stranke, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Domaćin, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da je glavni zadatak srpskih i hrvatskih političara da utišaju govor mržnje.

"U aktuelnom kontekstu, naročito je važno da se utiša govor mržnje i svako slavljenje zločinaca kao nacionalnih heroja. Utišavanje glasova mržnje prvenstveni je zadatak nas koji se obraćamo s političkih, ali i crkvenih govornica", kazao je Pupovac, otvarajući skup.

Plenković: Treba unaprediti odnose Srbije i Hrvatske, pomirenje da se temelji na istini

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je potrebno unaprediti odnose Srbije i Hrvatske i da pomirenje mora da se temelji na činjenicama i istini.

Na Božićnom prijemu SNV, Plenković je rekao da je Hrvatska "bila žrtva agresije" režima nekadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića i dodao da je to nasleđe "teško" i da "opterećuje odnose" Beograda i Zagreba.

"Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi sa nama, živi sa porodicama nestalih, sa vojnicima, braniteljima, civilima. To nasleđe je teško", kazao je Plenković.

Naveo je da će njegova vlada činiti sve da se pronađu nestali u ratu 1990-ih, ali i da se grade "mostovi solidarnosti".

Plenković je zahvalio predstavnicima Srpskog narodnog veća i političkim predstavnicima Srba u Hrvatskoj na podršci i lojalnosti.

"Utemeljili smo poverenje koje nam daje okvir saradnje i zadovoljan sam što smo napravili velike iskorake", naveo je Plenković.

On je ukazao na značaj ulaska predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova u Vladu Srbije, ocenivši da je hrvatska manjina u Srbiji time "dobila novi život".

Plenković je kazao da će se danas odvojeno sastati šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske, Dačić i Grlić Radman, kao i Žigmanov i Anja Šimpraga, potpredsednica Vlade Hrvatske za društvene delatnosti i ljudska pitanja.

Izvor: Beta

Foto: Beta/HIna/Lana SLIVAR DOMINIC