Nosioci titule kulturnih prestonica tokom 2022. godine, gradovi Eš (Luksemburg), Kaunas (Litvanija) i Novi Sad (Srbija), predali su u Atini te titule prestonicama kulture za 2023. godinu, Temišvaru (Rumunija), Vespremu (Mađarska) i domaćinu Elefsini (Grčka).

Grčka Elefsina je opština udaljena 18 kilometara od centra Atine i deo je gradskog područja grčke prestonice. Danas je industrijsko područje, a u antičko vreme bila je poznata kao svetilište i rodno mesto velikog starogrčkog tragičara Eshila.

Atina je bila prva Evropska prestonica kulture, 1985. godine. Te godine je nekadašnja grčka ministarka kulture Melina Merkuri, zajedno sa francuskim ministrom kulture Žakom Langom, pokrenula ovo evropsko priznanje koje za osnovni cilj ima stavljanje kulture u centar društvenog razvoja i posmatranje kulture kao ključa za privredni razvoj društva utemeljenog na znanju, inovativnosti i kreativnosti.

Evropska prestonica kulture je projekat koji slavi složnost različitih evropskih kulturnih obrazaca, sa misijom da kroz komunikaciju različitih kultura ujedini ljude, gradove i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje.

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas izjavio je na ceremoniji u Atini u večernjim satima 9. januara da evropske prestonice kulture predstavljaju sve ono zbog čega je evropski kontinent cenjen, i da to prevazilazi kulturno bogatstvo: zajedničke vrednosti slobode, mira, pravde i ljudskih prava.

"Kultura je Evropa i Evropa smo svi mi - šest gradova koji učestvuju večeras na ceremoniji primopredaje, kao i sve prošle i buduće Evropske prestonice kulture", rekao je Shinas.

Primopredaja u Akropoljskom muzeju u Atini simbolički je predstavljena kroz skulpturu luksemburške vajarke i dizajnerke stakla Paskal Seil.

Skulptura predstavlja Evropu i inspirisana je poznatim grčkim mitom - otmicom kćerke feničanskog kralja Agenora, po kojoj je Evropa dobila ime.

Umetničko delo izrađeno je od različitih slojeva stakla, od kojih svaki predstavlja jednu evropsku državu, dok u njoj dominiraju boje Evropske unije, plava i žuta.

Izvor: Beta

Foto: Beta