Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 13. januara u Beogradu da će očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države biti prvi prioritet srpske diplomatije u ovoj godini.

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji je priredio za članove Vlade Srbije i predstavnike diplomatskog kora, Dačić je rekao da Srbiju čeka "težak put" u ostvarivanju tog cilja.

Dačić je kazao da je Srbija "iznenađena selektivnom primenom" načela međunarodnog prava i izrazio zahvalnost svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i onima koje su povukle priznanje.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/93273.flv

O rešavanju kosovskog pitanja Dačić je kazao da za Srbiju postoje tri "crvene linije".

"Prva je da sve potpisano mora da bude sprovedeno, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Briselski sporazum. Drugo, Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova ni da se saglasi sa članstvom Kosova u UN. Treće, moraju da budu osigurana prava Srba na Kosovu", naveo je ministar.

Povodom incidenata na Kosovu, odnosno nasilja nad Srbima, Dačić je rekao da je od međunarodne zajednice potrebna "šira osuda" i isticanje "njihovog pravog uzroka".

Dačić je kazao da članstvo u EU ostaje prioritet Srbije, ali je ukazao da je potreban "iskorak" u evrointegracijama, kao i spremnost pojedinih država da podrže proces proširenja.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/93275.flv

Naveo je da Beograd nastoji da se postepeno sve više usklađuje sa spoljnom politikom EU, ali da je "nekorektno očekivati" punu usklađenost u situaciji kada ne postoji spremnost svih država da podrže proces proširenja Unije.

"Iako se čuju sve glasnija pitanja da li Srbija treba da ide ka EU, naš odgovor je jasan: Srbija pripada evropskoj porodici", naveo je Dačić.

Kao prioritete Ministarstva spoljnih poslova u 2023, Dačić je naveo i unapređenje regionalne saradnje i bilateralnih odnosa sa svim državama u svetu, kao i nastavak doprinosa multilateralizmu, miru i bezbednosti u svetu i podršku srpskim građanima svuda u svetu.

"Srbija je opredeljena da redefiniše odnose sa susedima, to je pokazao i naš nedavni odlazak u Zagreb. Susede ne možemo da biramo, ali možemo da radimo zajedno", istakao je Dačić.

Na prijemu su bili ambasadori SAD i Rusije, Kristofer Hil i Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasadorke Nemačke i Kine, Anke Konrad i Čen Bo, drugi predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici medija.

Iz Vlade Srbije na prijemu su bili ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta