Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je zapadne sile da ne vrše pritisak na Kosovo da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), već da se umesto toga fokusiraju na to kako da Srbija postane demokratskija zemlja i da odustane od, kako je rekao, hegemonističkih ideja Beograda.

Kurti je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres (AP) rekao da srpske vlasti treba da priznaju nezavisnost svih bivših republika SFRJ, kako bi se "suočile sa prošlošću." Naglasio je i da Beograd treba više da se okrene Zapadu i NATO umesto Rusiji.

Ako se oslobode ideje da je Kosovo i dalje deo Srbije, "biće mnogo demokratskiji, evropskiji", rekao je Kurti.

Prema Kurtijevim rečima, dosadašnji pregovori su se sveli na ideološko rešavanje problema, što je dovelo do toga da je "svako rešenje postalo još komplikovanije, još manje orimenjivo, a javnost izgubila interesovanje".

Novi francusko-nemački predlog je "dobar okvir i platforma za progres, što nam uliva nadu u pogledu ishoda budućih pregovora i postizanja sporazuma", rekao je Kurti.

Agencija AP podseća da detalji tog predloga nisu predstavljeni javnosti.

Navodi se ei da su SAD pojačale pritisak na Prištinu da sprovede Briselski sporazum iz 2013. i osnuje ZSO, koja bi na lokalnom nivou koordinisala aktivnosti u oblasti obrazovanja, zdravstva, urbanizma i prostornog planiranja i ekonomskog razvoja.

Agencija, međutim, podseća da je Ustavni sud Kosova 2015. godine proglasio takav plan neustavnom, uz ocenu da ZSO isključuje druge, nesrpske etničke grupe ida bi ta zajednica imala i izvršna ovlašćenja.

Kurti je u intervjuu ponovio da formiranje ZSO nije njegov prioritet. On je prošle sedmice je izneo i niz uslova, rekavši da takva zajednica može biti osnovana samo kao deo konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.  

Zapadne sile trebalo bi da izvuku pouke iz primera Republike Srpske, i da se plaše formiranja mini-države na Kosovu, rekao je Kurti.

"Ako na Zapadnom Balkanu afirmišemo ideju zajednica opština zasnovanih na etničkom principu, to je recept za nove konflikte", rekao je Kurti.

Zapad, prema njegovim rečima, ne treba da vrši pritisak na male države poput Kosova, koje su demokratske.

Problemi koji postoje između Kosova i Srbije su možda mali i iritantni, a Zapad treba da obrati pažnju na to šta se događa u regionu, "jer će bilo kakvo pogrešno rešenje na Balkanu biti primenjeno i drugde", rekao je Kurti.

Naglasio je da je međusobno priznanje srž bilo kog pregovaračkog procesa, što Beograd odlučno odbacuje.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP/Franc Zhurda