Srbija se pokazala kao blizak, pouzdan i odgovoran partner EU u rešavanju problema migracija, izjavila je 16. marta evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson tokom posete Srbiji.

Johanson je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u poruci na Tviteru napisala da je "veoma ohrabrena" njegovom posvećenošću daljem razvoju saradnje Srbije i EU u oblasti migracija i upravljanju granicama, posebno kada su u pitanju podrška Fronteksa i uskladjivanje vizne politike.

Na sastanku sa Vučićem, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Johanson je navela da je za EU od velikog značaja da nastavi da pruža snažnu podršku evrointegracijama Srbije, sa kojom želi još tešnju saradnju u svim oblastima od značaja i obostranog interesa.

Vučić i Johanson su, kako se navodi, razgovarali o ilegalnim migracijama, saradnji sa institucijama EU u pogledu usklađivanja viznog režima, borbi protiv organizovanog kriminala, dijalogu Beograda i Prištine, statusu pristupnih pregovora Srbije i EU i reformskim procesima u zemlji.

Vučić je zahvalio na podršci i pomoći Evropske unije u upravljanju migracijama i "što su prepoznati i priznati napori Srbije u regulisanju migrantske krize, budući da je Srbija od početka ozbiljno i odgovorno prihvatila svoj deo obaveza, čime je umnogome doprinela opštoj bezbednosti EU i njenih građana", navodi se u saopštenju.

On je "posebno naglasio" da Srbija nastavlja aktivno da radi i na usklađivanju vizne politike sa EU, i da je u tom smislu, uz primenu dodatnih mera, planirano i uvođenje viznog režima za one države iz kojih je registrovan najveći broj zloupotreba.

O dijalogu s Prištinom Vučić je rekao da očekuje od EU "da tretira bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji kao prioritet" i da ta tema bude razmatrana na svim sledećim sastancima u okviru dijaloga, uključujući, pre svega, hitno formiranje Zajednice srpskih opština, piše u saopštenju.

Ponovio je da članstvo u EU ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i njeno strateško opredeljenje, "naglasivši iskrenu posvećenost reformskom procesu" na evropskom putu, navodi se u tekstu.

Komesarka EU je prethodno sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Bratislavom Gašićem obišla zajedničku patrolu srpske granične policije i evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu Fronteks na prelazu Horgoš na granici s Mađarskom i razgovarala o saradnji u oblasti migracija i upravljanja granicom.

Johanson je na Tviteru navela i da je sa Gašićem imala veoma pozitivnu razmenu mišljenja o saradnji, uključujući i podršku Fronteksa Srbiji.

"Evropsko integrisano upravljanje granicom (EIBM) može dobro da funkcioniše samo u saradnji sa partnerima", objavila je Johanson na Tviteru uz fotografiju sa graničnog prelaza.

Gašić je rekao da su srpski granični organi sprečili od početka godine više od 880 pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice sa Madjarskom, što je nekoliko puta više nego u istom periodu prošle godine.

Ove godine je do sada na madjarskoj granici sprečen 881 ilegalni prelazak dok je u istom periodu prošle godine taj broj bio 172 i dodao da će nastaviti sa procesom usaglašavanja sa viznom politikom EU.

Ministar je ocenio da je Srbija pouzdan partner u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala ali i da se humano i sa razumevanjem odnosi prema svima koje je nevolja naterala da napuste svoje države.

Johanson je navela da je EU posvećena jačanju partnerstva sa Srbijom, posebno u oblasti efikasnog upravljanja granicama.

"Hoću da pohvalim vlasti u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić, vas ministre Gašiću, na poslu koji ste u proteklim mesecima obavili po pitanju usaglašavanja vizne politike sa politikom Evropske unije, što je dovelo do značajnog smanjenja iregularnih migracija u EU. Radujem se što skorijem završetku tog posla", kazala je Johanson.

Cilj EIBM je obezbeđenje efikasne kontrole spoljnih granica EU na kopnu i na moru u sklopu sveobuhvatnog pristupa migracijama. Evropska komisija je pre dva dana usvojila strateški okvir sa preporukama za EIBM, a tada je navedeno i da EU treba da intenzivira saradnju sa trećim zemljama kako bi se doprinelo izgradnji njihovih operativnih kapaciteta u oblastima kontrole granice, povratka i readmisije, borbe protiv krijumčarenja.

Izvor: Beta/Dnevni evropski servis

Foto: Beta