Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 23. marta da se od početka svog mandata na čelu vlade obavezao da će dijalog Prištine i Beograda pretvoriti u ravnopravni dijalog dve ravnopravne strane.

Na sednici Skupštine Kosova na kojoj informiše poslanike o sprazumu koji je postignut u Ohridu, Kurti je rekao da je od kada je predstavljen francusko-nemački plan dijalog ušao u drugu fazu i da su saveznici uspostavili okvir sa strogim uslovima kako bi se razlike ostale u prošlosti.

Rekao je da se ne mogu izbeći obaveze iz međunarodnih ugovora, ali je dodao da se bolji tekst sporazuma ne može postići i da je jasno da Kosovo neće biti opterećeno bilo kojom drugom strukturom vlasti i da Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati izvršna ovlašćenja.

"Vredelo je truda jer smo postigli nešto važno. Osnovni sporazum potvrđuje da se međunarodni odnosi Kosova razvijaju na osnovu povelje Ujedinjenih nacija i svih osnovnih prava koja karakterišu suverenu državu. Srbija je pristala da tretira Kosovo kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice. Srbija se takođe obavezala da neće pretiti upotrebom sile, ali ja u to ipak ne bih verovao", rekao je on.

Kurti je dodao da Kosovo i Srbija, kao dve države moraju biti posvećene razvoju normalnih odnosa.

Prema njegovim rečima, Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a da su sporazum i aneks za njegovu primenu de fakto priznanje sa nepovratnim statusom.

Kurti je dodao da su sve obaveze utvrđene sporazumom i aneksom već na snazi i da ih nadzire Evropska unija.

"Zemlje koje sarađuju dobiće podsticaje u članstvu i finansijsku podršku EU. Ali, ne postoji odgovarajući stepen poverenja, rekao bih da postoji visok stepen nepoverenja. Ne možemo imati jednostrano sprovođenje sporazuma. Kosovo ima svoje zakonske obaveze, protivio sam se nekim sporazumima u prošlosti i nastavljam da radim na boljem rezultatu", rekao je on.

Skupština je nastavila rad izlaganjem lidera opozicionih partija, koji su i poslanici kosovskog parlamenta.

Kurti je uveče 22. marta u intervjuu za javni servis RTK rekao da da će samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu ostvarivati na osnovu ustava Kosova i da to ne znači samoadministraciju niti autonomiju.

On je rekao da veruje da će odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu moći da se reši za dobrobit svih Srba bez ugrožavanja pravnog i ustavnog poretka Kosova, služeći demokratiji, ali i prihvatanjem ponuda koje je dao.

"Samoupravljanje nije samoadministriranje, nije autonomija. Ovde (u sporazumu) piše samouprava srpske zajednice, a ne opština sa srpskom većinom, ja sam to rekao u skupštini i iz mog ugla, što može da potvrdi svaki ozbiljan pravnik međunarodnog prava, kada kažete samouprava srpske zajednice, zapravo imate kao instrument okvirni sporazum za zaštitu nacionalnih manjina", rekao je on.

On je dodao da je 18. marta predstavio tri stuba koja moraju biti prihvaćena da bi on dao model samoupravljanja.

"Osamnaestog marta, ako prihvatimo ova tri stuba, doneću im model, ali nije u redu da se od mene detaljno traži model ako se princip ne prihvati. Da smo imali dogovor o ova tri stuba, našem republikanskom, demokratskom konstitucionalizmu i vrednostima, američkom stavu i evropskom stavu kada ih prihvatamo, ja dajem model", rekao je Kurti.

Izvor: Beta

Foto: Beta