Srbija je za prva tri meseca ove godine strancima izdala 11.717 radnih dozvola, a prošle godine ukupno 35.168, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Najviše radnih dozvola je izdato državljanima Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Makedonije, Ukrajine i Nepala.

Od 24. februara prošle godine, kada je počeo ruski napad na Ukrajinu, do 6. aprila ove godine državljnima Rusije izdate su 12.593 dozvole, od čega je 3.546 izdato ženama.

U istom periodu dozvole za rad je dobilo 568 državljana Ukrajine od čega je 328 žena.

Strancima, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca, dozvole za rad izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Uslovi dobijanja dozvola za rad i boravak stranaca u Srbiji, nakon usvajanja izmena Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, biće liberalizovani, dozvola će biti objedinjena, a izdavaće je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije će tada biti dužna da proceni ispunjenost uslova za zapošljavanje stranaca, kao i za izdavanje saglasnosti u slučaju promene poslodavca.

Stranci će, prema predloženim izmenama, elektronski zahtev za privremeni boravak i radnu dozvolu moći da dobiju u roku od 15 dana.

Predviđena olakšica je i da će, umesto dosadašnje jedne godine, pod određenim uslovima, privremeni boravak i radna dozvola moći odmah da se izdaju na period od tri godine.

Kada je u pitanju stalno nastanjenje na teritoriji Srbije, period boravka stranca koji se zahteva kao prethodni uslov, skraćen je sa dosadašnjih pet godina na tri godine, pri čemu se strancima sa stalnim nastanjenjem daje mogućnost slobodnog zapošljavanja.

Sindikati u Srbiji nezadovoljni su izmenom odgovarajućih zakona, a u izradi predloga izmena nisu učestovali jer ih Vlada Srbije nije pozvala.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) Zoran Mihajlović rekao je za agenciju Beta da se taj sindikat ne protivi zapošljavanju stranaca u deficitarnim zanimanjima, ali da se boji da će stranci sve više zauzimati mesta domaćim radnicima.

On smatra da će Vlada Srbije, ako se usvoji izmenjeni Zakon o zapošljavanju stranaca sprovoditi pogubnu politiku i da će time samo ubrzati odlazak domaćih radnika u inostranstvo i da će se još više pogoršati demografija.

"Cilj Vlade Srbije je da se izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca nastavi sa  politikom niskih cena rada i plata da bi time privlačila strane investitore", rekao je Mihajlović.

Predsednica sindikata UGS "Nezavisnost" Čedanaka Andrić rekla je da Vlada Srbije, kada je pripremala predlog izmena Zakona o zapošljavanju stranaca, nije konsultovala taj sindikat.

Šef pravnog tima u tom sindikatu Slađana Kiković rekla je da se predloženim izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca potpuno liberalizuje njihovo zapošljavanje u Srbiji i u velikom meri izjednačava sa statusom domaćih radnika.

Kiković je ocenila da su neke odredbe predloženih izmena Zakona o zapošljavanju stranaca u suprotnosti sa Zakonom o radu.

Izvor: Beta

Foto: Beta