U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) 29. maja je počeo trodnevni skup o kvark-gluonskoj plazmi, u okviru koga će biti predstavljeni rezultati prvog naučnog projekta Evropskog istraživačkog centra (ERC) u Srbiji u oblasti prirodnih nauka.

Tema skupa, odnosno radionice na kojoj učestvuje više od 50 vodećih stručnjaka iz 15 zemalja, jeste proučavanje osobina kvark-gluonske plazme (КGP), novog stanja materije koje nastaje na ekstremnim gustinama energije u kojem kvarkovi i gluoni postaju slobodni.

"Projekat istražuje ponašanje visokoenergijskih čestica u kvark-gluonskoj plazmi, za koju se inače pretpostavlja da je bila jedno od stanja materije u prvim trenucima posle Velikog praska", rekla je za Dnevni evropski servis agencije Beta vođa projekta Magdalena Đorđević iz Instituta za fiziku.

Projekat se završava za tri meseca i, prema rečima Đorđević, ostvareni su svi njegovi ciljevi, "verovatno i više od toga".

"Samim tim, mislim da je ovo primer, da uz veliki trud i rad, ovako prestižni projekti mogu uspešno da se realizuju u Srbiji", istakla je Đorđević dodajući da će na radionici, između ostalog, promovisati neke rezultate projekta.

Naučnica Instituta za fiziku u Beogradu 2017. je dobila grant od 1,4 miliona evra od ERC za projekat istraživanja u oblasti fundamentalnih svojstava materije "QGP tomography" na kome je radila sa svojim timom sa Instituta za fiziku.

Na skupu koji je otvrorio predsednik SANU Zoran Knežević učestvuju i naučnici sa američkih univerziteta Jejl i Kolumbija, Instituta Vajcman (Weizmann Institute), Saklej (IPhT Saclay), drugi dobitnici grantova ERC, urednici naučnih časopisa...

ERC grantovi su dostupni Srbiji jer je članica programa EU Horizont a grantovi se dodeljuju za izvrsnost u nauci.

Iz Srbije je grant ERC dobila samo još profesorka Filozofskog fakulteta Sofija Stevanović za istraživanje praistorijskog fertiliteta na Balkanu između 10.000 i 5.000 godina pre nove ere, a nedavno i Jakša Vučičević za ispitivanje visokotemperaturnih superprovodnika.

EU je osnovala ERC 2007. sa ciljem da finanisira najbolje istraživače i naučne projekte u širem evropskom naučnom prostoru. Ukupan budžet ERC za period 2021-2027. veći je od 16 milijardi evra a kao deo programa Horizont Evropa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: SANU