Na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu 1. juna neće biti razgovora o pristupnim procesima zemalja kandidata za Evropsku uniju, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Kako je 30. maja rečeno novinarima na brifingu, "od početka je jasno" da je Evropska politička zajednica politički forum sa ciljem da se razgovara o pitanjima bezbednosti, regionalnim krizama i sada o ratu u Ukrajini, da joj se iskaže podrška.

"Neće biti razgovora o procesima pristupanja, za to postoje pregovori za pristupanje koji su u toku. Postoje ključni principi koje želimo da održimo, a jedan od njih je neformalnost jer mislimo da je važno da nemamo strukturu, ali i jednakost, ne želimo da imamo razlike između članica EU i onih koje nisu, posebno onih država koje su kandidati, jer je ovo otvorena forma", rečeno je na brifingu.

Činjenica da se sastanak održava i da će učestvovati lideri 47 evropskih zemalja, dodali su, jaka je politička poruka Moskvi.

Tri glavne teme o kojima će biti reči na samitu su bezbednost, energija i povezanost.

"Kada je reč o bezbednosti želeli bismo da imamo konkretne inicijative na kraju dana, kako da se bolje borimo protiv sajber kriminala, da podelimo ekspertize kako bismo zaštitili našu kritičnu infrastrukturu", rečeno je iz francuskog predsedništva novinarima.

Naredni samit biće održan u oktobru u španskom gradu Granadi.

Evropska politička zajednica, neformalni diplomatski forum nastao 2022. na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona, održaće svoj drugi sastanak 1. juna u Moldaviji.

Učestvovaće 27 zemalja članica EU, Albanija, Andora, Jermenija, Azerbejdžan, BiH, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldavija, Monako, Crna Gora, Severna Makedonija, Norveška, San Marino, Srbija, Švajcarska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija.

Na skupu će biti i predsednik Evropskog saveta, predsednice Evropske komisije i Evropskog parlamenta, Visoki predstavnik EU.

Prethodni sastanak u Pragu u ​​oktobru 2022. okupio je lidere 44 zemlje.

Izvor: Beta

Foto: Beta