Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je 15. juna u Beogradu da EU želi države Zapadnog Balkana pod svojim okriljem, da je veliki zagovornik integracija i da će Slovenija nastaviti da pomaže Srbiji na tom putu.

"Srbiju čeka mnogo posla i rada, ali i EU mora da odradi veliki deo posla sa svoje strane, ona mora i da želi da ubrza taj proces. Želim državama regiona da odrade svoj deo posla i konačno se pridruže zajednici. Srbija nema zadrške, srpski jezik će biti jedan od zvaničnih jezika EU", rekla je Pirc-Musar posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je na zajednočkoj konferenciji za novinare rekla da je Srbija već rešila mnogo otvorenih pitanja na putu ka EU i da joj je Vučić sada obećao da će rešiti i pitanje arhiva i pomoći njihovu digitalizaciju.

"Saradnja između Srbije i Slovenije iznosi dve milijarde, 1.500 slovenačkih preduzeća posluje u Srbiji i zapošljava 25.000 radnika, a politička i privredna okolina je takva da saradnja može biti još bolja", izjavila je Musar.

Pirc-Musar je rekla da ne želi konflikte u regionu Zapadnog Balkana, da su za smirivanje situacije potrebne obe strane i da Kosovo mora da uradi svoj deo posla.

Musar je rekla da kao pravnica apeluje na poštovanje prava, da želi da što pre dođe do implementacije Zajednice srpskih opština kao što je dogovoreno 2013. godine i da ne vidi nikakav razlog za njegovo odlaganje.

"Vučić se složio sa mnom da razgovore sa Prištinom treba nastaviti, smiriti strasti i da niko u toj oblasti ne želi nove provokacije. Odnos Beograda i Prištine je značajan za ceo region Zapadnog Balkana i pokazaće koliko smo svi zajedno zreli, i mi i Brisel, da smirimo situaciju", rekla je ona.

Ona je rekla da je dijalog jedini pravi put do rešenja, jer su za smirivanje situcije potrebne obe strane, ali i da "Kosovo mora da uradi svoj deo posla".

Musar se osvrnula i na demonstracije koje se svake nedelje održavaju u Beogradu i rekla da su one u svakoj državi legitiman čin i da je to deo demokratije, a medijska izveštavanja deo slobode izražavanja, dodavši da je to nešto na čemu treba raditi.

"Proteste imamo i mi u Sloveniji kao i vi u Beogradu, a ima ih i ispred institucija Evropske unije i to je normalni deo procesa", rekla je predsednica.

Pitanje slovenačkog novinara o protestima u Beogradu i sednici Skupštine Srbije izazvalo je i svojevrsnu polemiku srpskog predsednika i njegove slovenačke koleginice.

Vučić je rekao da mu je veoma drago što je taj novinar toliko zainteresovan za političke prilike u Srbiji, ali da on neće kritikovati svoje političke protivnike pred stranim medijima.

"A protesti kao protesti. Imam ih već 11 godina. Kod nas su oni, sa izuzetkom poziva na moje ubistvo, mirni i to je važno. Za razliku od prakse u EU gde vi ubijete Boga u demonstrantima, kao u Parizu, kod nas se to ne dešava", rekao je Vučić.

Pirc Musar je rekla da mora da replicira, jer joj se čini da je to pitanje bilo legitimno jer postoji opravdano interesovanje slovenačkih medija za zbivanja u Srbiji, na šta je Vučić rekao da je on baš zadovoljan tim pitanjem ali da u Srbiji postoji i demokratsko pravo da neko odgovori na pitanje kako on smatra da treba, a ne da pogne glavu.

Vučić je rekao da je na sastanku bilo reči i o sukcesiji kulturnog nasleđa, evropskim integracijama, kao i da je sagovornicu upoznao sa stavovima Beograda o stanju na Kosovu i Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje veoma dobri, naročito na planu ekonomije gde se robna razmena približava cifri od dve milijarde evra, što Sloveniju čini veoma važnim trgovinskim partnerom Srbije.

On je dodao da je Slovenija, takođe, veoma važan investitor.

Govoreći o najnovijim tenzijama na Kosovu, on je rekao da je predstavnicima Kvinte preneo da je Beograd spreman da ponudi sve snimke i dokaze iz kojih bi bilo jasno da su trojica kosovskih policajaca uhapšena duboko na teritoriji centralne Srbije a ne na Kosovu.

Vučić je rekao da je predstavnicima Kvinte preneo apel da "urazume" Prištinu i one kosovske političare koji žele sukob i da im objasne da je bolje da bude mir.

Musar je u Beograd doputovala posle dvodnevne zvanične posete Severnoj Makedoniji. Ona je 14. juna uveče u Beogradu priredila prijem povodom Dana državnosti Slovenije.

Izvor: Beta

Foto: Beta