Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 27. jula na predstavljanju programa "Digitalna Evropa" da je Srbija postala punopravni član Evropske unije u oblasti digitalnih tehnologija, potpisivanjem sporazuma o učešću u tom programu.

"Učešćem u programu 'Digitalna Evropa' mi smo obezbedili našim kompanijama, fakultetima, naučnim institutima i pojedincima da se jave na poziv sa svojim naučnim projektima i dobiju novčanu podršku Evropske unije. Srbija je potpisivanjem ovog sporazuma postala punopravni član EU u oblasti digitalnih tehnologija. Od danas, kada se prijave naši fakulteti, instituti, kompanije sa svojim projektima na poziv, imaju jednake šanse da dobiju finansiranje kao i svi drugi iz država članica EU", rekla je Brnabić na konferenciji u Beogradu.

Ona je navela da taj program predstavlja veliku šansu za Srbiju i da ne zaostaje za ostalim zemljama, već da je jedna od najboljih u oblasti digitalnih tehnologija.

"Verujem da ukoliko Vlada i resorno ministarstvo na vreme obaveste ljude da idu pozivi, imamo šansu da do 2027. godine iskoristimo što više od tih 7,5 milijardi evra koliko je izdvojeno iz EU. Apelujem na sve da prate i da se javljaju na pozive u svrhu ubrzanog razvoja naše zemlje", rekla je Brnabić.

Ona je istakla podatke da je Srbija na dobrom putu da se približi izvozu od 4 milijarde evra i da će do kraja 2024. godine biti završen sa izgradnjom multifunkcionalni centar "Ložionica".

Za prvih pet meseci ove godine iz Srbije je izvezeno IKT usluga "nevereovatnih" milijardu i 340 miliona evra, što je 41% više nego za isti period prošle godine, koja je "bila rekordna".

"Ova oblast će biti motor razvoja Srbije", istakla je Brnabic i ocenila da je Srbija od nekada radno intenzivne privrede postala zemlja inovacija i ideja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre je istakao da je Srbija "mnogo napredovala" u digitalnom rastu i da ima zavidni potencijal.

Prema njegovim rečima, pristupanje programu "Digitalna Evropa" znači ubrzanu integraciju u jedinstveno digitalno tržiste EU, što će doprineti ubraznju procesa evrointegracija Srbije.

"Zelena agenda i digitalna tranzicija su izazovi naše generacije", rekao je Žofre uz ocenu da živimo u vremenu fascinantne digitalne ekspanzije.

Srbija je 30. juna 2023. godine potpisala Sporazum sa Evropskom unijom o učešću Srbije u programu "Digitalna Evropa" za period do 2027. godine.

Na osnovu ovog sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja punopravnih članica Evropske unije kada je reč o dodeli bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Ukupna vrednost programa "Digitalna Evropa" procenjena je na 7,5 milijardi evra.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Vlada Srbije/Pedja Vučković