Austrijska policaja dronovima pomaže Srbiji u nadzoru granice sa Severnom Makedonijom, rečeno je austrijskoj agenciji APA u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beču.

"Tesna prekogranična saradnja u borbi protiv brutalnih krijumčara ljudi je apsolutno neophodna. Znanje austrijskih specijalista za dronove zato je traženo i na granici Srbije i Severne Makedonije", rekao je agenciji ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner.

Kako navodi APA, vlasti u Beogradu su prošle nedelje pokrenule intenzivne mere na granici sa Severnom Makedonijom i sa Bugarskom, što je rezultiralo i značajnim smanjenjem ilegalnih migracija u Austriji, odnosno prelazaka granice na području pokrajine Burgenland/Gradišće, koja graniči sa Mađarskom.

To se, kako navodi APA, dovodi u vezu kako sa pojačanim kontrolama duž migrantskih ruta, tako i sa pojačanim patrolama austrijske policije na granici sa Mađarskom.

Prema navodima ministarstva u Beču, trenutno je u pojedinim državama Balkana i u Mađarskoj angažovano više od sto austrijskih policajaca. U Srbiji je stacionirano 13 policajaca koji raspolažu najmodernijom tehnikom kao što su autobusi sa sistemima za termoviziju i dronovi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije