U Srbiji se u nedelju, 17. decembra održavaju vanredni parlamentarni izbori, izbori za vojvođanski parlament, i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući i Beograd.

Građani će na parlamentarnim izborima birati 250 poslanika Skupštine Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 1. novembra raspustio parlament i raspisao varedne izbore za 17. decembar.

Vučić je građanima poželeo srećne izbore, a svim učesnicima u kampanji dobar rezultat u predstavljanju ideja i ciljeva, te da to rade "na demokratski i civilizovan način"

U Vojvodini se bira 120 poslanika pokrajinske skupštine.

Republička izborna komisija saopštila je ranije da je ukupan broja birača u Srbiji za parlamentarne izbore 6.500.165, a glasaće se na ukupno 8.273 biračkih mesta.

Prema podacima Pokrajinske izborna komisija, pravo glasa u Vojvodini ima 1.669.791 birača, koji će glasati na dva biračka listića - za republički i za pokrejinski parlament.

Ukupan broj birača u Beogradu je 1.613.190 i oni će glasati na 1.198 biračkih mesta. U dijaspori se za glasanje prijavilo 32.216 građana koji će moći da biraju na 81 biračkom mestu u 35 zemalja.

Na zbirnoj listi za parlamentarne izbore nalazi se 18 lista sa ukupno 2.818 kandidata za poslanike. Birači se izjašnjavaju po sistemu lista zatvorenog tipa.  

Pod rednim brojem jedan na biračkom listiću je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Druga je lista "Ivica Dačić-Premijer Srbije".

Pod rednim brojem tri je lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka".

Četvrta je lista Dveri i Zavetnika "Nacionalno okupljanje".

Peta je lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju".

Šesti je Savez vojvođanskih Mađara.

Na sedmom mestu je koalicija "Srbija protiv nasilja".

Na osmom je liste "Ujedinjeni za pravdu" koju čine stranka Pravda i pomirenja i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Deveta je Stranka demokratske akcije.

Deseta je lista Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju.

Pod brojem 11 je Narodna stranka.

Na 12. mestzu je koalicija Dobro jutro Srbijo koju čine "Dosta je bilo", Socijaldemokratska stranka i "Otete bebe".

Na 13. mestu je lista "Politička borba Albanaca se nastavlja".

Pod brojem 14 je lista "Mi - Glas iz naroda" Branimira Nestorovića.

Na 15. mestu je lista "Srbija na Zapadu - Da se struka pita".

Na 16. Ruska stranka.

Na 17. je lista "Mora drugačije" Čedomira Jovanovića

Pod rednim brojem 18 je lista Albanske demokratske alternative - Ujedinjena dolina.

Na beogradskim izborima, građani će birati između 14 izbornih lista.

To su liste "Aleksandra Vučić - Beograd ne sme da stane", "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila-gradonačelnik Beograda", "Srbija protiv nasilja– Dobrica Veselinović - Vladimir Obradović".

Uz listu "Naciononalno okupljanje" pokreta Dveri i stranke Zavetnici tu je i lista koalicije NADA koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Tu su i liste "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", "Narodna stranka - siguran izbor, ozbiljni ljudi" i "Da se vojska na Kosovo vrati - Miša Vacić".

Uz listu "Saša Radulović (Dosta je bilo -ÐB)- Duško Vujošević, Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka - SDS) - Ana Pejić (Otete bebe) - Dobro jutro Beograde" tu je i lista "Usame Zukorlić – Promena je pobeda– Stranka pravde i pomirenja"

Tu su i liste "Srbija na Zapadu – Zoran Vuletić – Nemanja Milošević – Da se struka pita – Vladimir Kovačević", "Ćale, ovo je za tebe", "Mi-glas iz naroda, Aleksandar Jerković" i "Čedomir Jovanović – mora drugačije".

U Vojvodini će biti 13 lista.

Biračka mesta otvaraju se u 7.00, a zatvaraju u 20.00 časova. U ponoć 14. decemnbra počela je izborna tišina koja će trajati do zatvaranja birališta.

U Srbiji su prethodni parlamentarni i predsednički izbori održani u aprilu 2022. godine, i oni su takođe bili vanredni.

Izvor: Dnevni evropski servis/Beta

Foto: Beta