Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da će se njegova zemlja, tokom predstojećeg predsedavanja Evropskom unijom usredsrediti na ubrzavanje proširenja Unije i na suzbijanje ilegalnih migracija.

Sijarto je na konferenciji za novinare u Budimpešti sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balintom Pastorom, rekao da je Mađarska "uvek bila uz Srbiju kada je reč o proširenju EU, i da želi da ona što pre postane deo Unije, što bi bilo od koristi i za vojvođanske Mađare".

Odnosi Mađarske i Srbije su, prema rečima Sijarta, na istorijskom vrhuncu, pošto etnički Mađari izvan Mađarske predstavljaju resurs za saradnju sa susednim zemljama, saopštilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova, a prenose mađarski mediji.

"Možda zvuči kao otrcana fraza, ali naporno smo na tome radili da bi to mogli da kažemo, i sada možemo da kažemo da između Mađarske i Srbije postoje najbolji odnosi i najbolja saradnja u istoriji", rekao je Sijarto.

Sijarto je na konferenciji 6. marta naglasio da su etnički Mađari u okolnim zemljama jedna od okosnica mađarske spoljne politike. Zato se svake godine neki njihov lider poziva na redovni godišnji sastanak mađarskih ambasadora, pa tako i ove godine, rekao je Sijarto.

On je čestitao Pastoru na uspehu na izborima u Srbiji. "Srbija, Vojvodina i SVM zajedno dokazuju da je ispravna spoljnopolitička strategija da se sa susednim zemljama uspostavljaju što je moguće bolji odnosi", rekao je šef mađarske diplomatije, dodajući da će, što su odnosi bolji, bolji biti i položaj etničkih Mađara koji tamo žive.

Ističući ulogu SVM u razvoju saradnje Mađarske i Srbije, on je naveo predlog SVM za sveobuhvatni plan razvoja privrede u Vojvodini.

Ukazao je da je Vlada Mađarske do sada podržala oko 14.000 lokalnih preduzeća u Vojvodini sa oko 203 miliona evra, što je rezultiralo i investicijama od oko 430 miliona evra, i obaćao da će Mađarska nastaviti da sprovodi taj program.

Prema njegovim rečima, postignut je i dogovor da granični prelaz Horgoš-Reske 2 ubuduće bude otvoren 24 sata na dan, a uskoro uz pomoć sredstava programa teritorijalne saradnje EU Interreg treba da počne i izgradnja prelaza u selu Santovu (Hercegsanto) prema Bačkoj.  

"Sve je to dobro za sve, za Srbiju, za Mađare u Vojvodini i za nas koji živimo ovde u matičnoj zemlji", rekao je Sijarto.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: MSP Mađarske/Facebook