Fudbalska reprezentacija Rusije prvi put od agresije na Ukrajinu igra protiv jedne evropske selekcije, Srbije, koja će za to kasirati i velike pare, a Uefa okreće glavu u stranu.

Fudbalski savez Srbije će za nastup dobiti lukrativnu premiju od 250.000 evra od Rusije, koja plaća i sve putne troškove srpske reprezentacije, objavila je na portalu nemačka televizija RTL/ntv. "Ruska agresija? Nema veze. Kritika? Nepoželjna", piše televizija.

RTL/ntv prenosi i "ironičnu" izjavu potpredsednika FSS Branislava Nedimovića da je "neverovatno" da se u svim zemljama više priča o toj utakmici nego u Srbiji i Rusiji. Uprkos činjenici da je ruski fudbalski savez isključen sa svih takmičenja na klupskom i repreuzentativnom, Nedimović tvrdi da je to "samo sportska manifestacija koja nema veze sa politikom".

On je, kako prenosi televizija, rekao da ruska ponuda nije samo finansijski privlačna, nego i zato što će se utakmica igrati na najlepšem stadionu u Rusiji, areni moskovskog Dinama.

U takvom stavu Srbija nije usamljena, navodi televizija, koja podseća da je i prvi čovek Uefa Aleksander Čeferin nedavno rekao: "Igraju prijateljsku utakmicu, pa šta, u čemu je tu problem".

"Uefa tu i tako ništa ne može u pravnom smislu da preduzme", rekao je za Gardijan Slovenac Čeferin, koji se nedavno već našao na meti kritika zbog planiranog ukidanja zabrane za ruske timove mlađih kategorija.

Rusija je u protekle dve godine igrala prijateljske utakmice samo sa zemljama poput Irana, Iraka ili Kube, već sledećeg ponedeljka igra u Moskvi protiv Paragvaja, a sada sa ekipopm u čijem su sastavu brojni sadašnji i bivši igrači nemačke Bundeslige.

I iako napad na Ukrajinu traje, Moskva uporno radi na tome da se vrati na svetsku sportsku scenu, i u tome nalazi saveznike.

"Utoliko pre što se Srbija i tako nije priključila sankcijama uvedenim zbog agresije", piše RTL/ntv.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP