Plan posete kineskog predsednika Si Đinpinga Evropi na prvi pogled može da iznenadi, ali to što je za stanice posete uz Francusku izabrao baš Srbiju i Mađarsku pokazuje da je ruta iz kineske perspektive jako vešto izabrana, piše 7. maja švajcarski dnevnik Tages-ancajger.

"Režim u Pekingu zna gde su linije razdora u Evropi i koristi putovanje da još više produbi taj jaz", piše dnevnik, uz konstataciju da Si u Evropu nije došao sa prijateljskim namerama.

Dnevnik navodi da će se Si sresti upravo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji su "zastupnici proruskog Putinovskog tabora u Evropi".

Poseta Beogradu podudara se, podseća dnevnik, sa 25. godišnjicom bombardovanja kineske ambasade u glavnom gradu Srbije tokom vazdušnih udara NATO, za koje je zapadna alijansa uvek tvrdila da je bilo posledica greške.

"Međutim, Si Đinping će nastup na toj 25. godišnjici vešto iskoristiti da podvuče narativ o agresivnoj zapadnoj alijansi", piše Tages-ancajger.

U Budimpešti će Sija dočekati 8. maja, na 20. godišnjicu ulaska Mađarske u Evropsku uniju. "Ta zemlja se u međuvremenu pretvorila u centar ruskih a i kineskih interesa", piše list.

On će u Pečuju najaviti izgradnju velike kineske fabrike automobila, "taman na vreme da zaobiđe kaznene carine Evropske komisije zbog poplave električnih automobila iz Kine".

Dnevnik konstatuje da je francuski predsednik Emanuel Makron nedavno u Pekingu "obradovao kineskog moćnika" izjavom da je Tajvan unutrašnje kinesko pitanje i da Evropa ne sme da dopusti da je SAD uvuku u sukob, a i svojim zahtevima za većom strateškom autonomijom Evrope.

"Sve što slabi transatlantsku vezu Amerikanaca i Evropljana je u interesu Kine", piše švajcarski dnevnik.

"Gost iz Kine ne dolazi sa prijateljskim namerama" u Evropu, zaključuje list.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Sinhua