Evropska komisija ocenila je 15. maja da će ove godine privredni rast Srbije iznositi 3,5%, a da će u 2025. godini godišnji rast dostići 4,3%.

U redovnoj prolećnoj privrednoj prognozi za članice Evropske unije i zemlje kandidate, EK je navela da na takvu prognozu rasta bruto-domaćeg proizvoda (BDP) utiču "lična potrošnja, koja je rezultat porasta realnih zarada, i izvoz, koji je profitirao od širenja proizvodnih kapaciteta zahvaljujući direktnim stranim ulaganjima".

Uz podsećanje da je stopa inflacije u Srbiji tokom proteklih kvartala polako padala i u martu dostigla 5%, u prognozi se ocenjuje da će se ona sredinom ove godine vratiti na ciljnu inflaciju Narodne banke Srbije od 3% plus/minus 1,5%.

U 2025. godini, stopa inlacija će se prema projekciji EK spustiti na malo više od 3%.  

Za Srbiju se prognozira i dalje opadanje udela budžetskog deficita u BDP, i on bi 2025. treba da da padne na 1,5%, kao i spuštanje udela javnog duga na manje od 50% BDP.

I Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je 15. maja da je revidirala svoju prognozu rasta BDP Srbije za ovu godinu sa 2,5% na 3,5. Kao razloge, EBRD je navela snažan rast industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma.

U regionu, Evropska komisija za Crnu Goru ove godine predviđa godišnji privredni rast od 3,8%, koji će sledeće godine usporiti na 3,0%. Za Severnu Makedoniju prognoza je 2,9% ove godine, i 3,0% 2025, a za Bosnu i Hercegovinu 2,3% ove i 2,8% 2025.

Komisija je malo popravila prognozu za EU u celini, i sada za 2024. godinu očekuje blagi rast od 1,0%. U svojoj zimskoj prognozi, još je polazila od rasta od 0,9%.

Za zonu evra, koju čine privrede EU koje kao zajedničku valutu koriste evro, prognoza rasta BDP iznosi 0,8%.

U EU se ove godine prognozira prosečna inflacija od 2,7%, koja bi 2025. godine, prema očekivanjima EK trebalo da padne na 2,2%. Komisija u evrozoni 2024. godine očekuje međugodišnju inflaciju od 2,5%, a sledeće godine od 2,1%.

Komisija je, međutim smanjila prognozu rasta za najveću evropsku ekonomiju, Nemačku i ona će umesto 0,3% u zimskoj prognozi, prema sadašnjim očekivanjima iznositi skromnih 0,1%.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto:  EU