Nemački  kancelar Olaf Šolc putuje 19. jula u Beograd kako bi prisustvovao potpisivanju sporazuma između Evropske unije i Srbije o uvozu minerala, uključujući i litijum, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju Unije, piše portal politico.eu.

Politiko je 17. jula naveo da su tu informaciju potvrdila tri anonimna izvora bliska pripremama posete, a da je posetu kasnije potvrdio i jedan neimenovani portparolnemačke vlade. Portal dodaje da je iz dva izvora dobio i potvrdu da će sporazum u ime EU potpisati komesar za energetiku Maroš Šefčović.

"Posle godina provedenih u diplomatskoj nemilosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada se ponovo katapultirao pod političke reflektore zahvaljujući nezajažljivom apetitu Evropske unije, a svakako ne poslednje i Nemačke, za sirovinama za proizvodnju električnih automobila", piše Politiko.

Portal navodi da je Nemačka, kao najveći proizvođač automobila u EU, jako zainteresovana da obezbedi litijum, i to posebno u Evropi kako bi smanjila zavisnost od Kine. "Neobično je, ipak, da Šolc takvu posetu preduzima u tako kratkom roku", ocenjuje portal, dodajući da to nisu hteli da komentarišu ni u kancelarovom kabinetu.

Komentarišući ranije medijske napise da će sa Šolcom u Beograd putovati predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Politiko navodi da je ona razmatrala tu mogućnost, ali da je njeno učešće neizvesno jer će tek 18. jula Evropski parlament glasati o njenom eventualnom drugom mandatu na čelu komisije.

Politiko podseća da je prethodna vlada Srbije 2022. godine posle masovnih protesta stopirala projekt eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar, a da je vlada u Beogradu sada opozvala tu odluku, pozivajući se na odluku Ustavnog suda.

KOpredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je za Politiko rekao da je odluka Ustavnog suda da naknadno odobri projekat, povezana sa političkim uticajima.

"U zemlji u kojoj institucije ne funkcionišu, u kojoj se kradu izbori, Ustavni sud radi po komandi", rekao je Lazović, dodajući da je "teško zamisliti da bi iste institucije zaštitile interese građana kada se radi o životnoj sredini i takvim projektima visokog rizika".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP