Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je 15. oktobra da ručna kontrola kamiona iz centralne Srbije na prelazu Merdare nije nelegalna prema standardima CEFTA, ali da bi bilo dobro da se kamioni brže kreću.

"Fizička, manuelna kontrola kamiona sa robom iz bezbednosnih razloga nije nelegalna prema standardima CEFTA, kao ni fitosanitarna kontrola u Srbiji", rekao je Saracin na onlajn brifingu s novinarima iz regiona.

Saracin je rekao je dobro što je Kosovo ukinulo zabranu uvoza robe iz Srbije čime je odblokirana CEFTA, ali da slike sa Merdara pokazuju "neke probleme".

Vlada Kosova je odlučila da ukine zabranu posle pritisaka iz Nemačke, ali je najavila detaljnu manuelnu kontrolu kamiona sa robom iz Srbije samo na prelazu Merdare, dok ne stignu skeneri. Zbog toga je na prelazu stvorena višekilometarska kolona kamiona, a vozači čekaju po nekoliko sati.

"Svesni smo situacije i pažljivo je pratimo", rekao je Saracin.

Na pitanje novinara da li će Berlin uticati na Bosnu i Hercegovinu da ukine vize za građane Kosova, nakon što je Priština najavila da će od 1. januara 2025. godine ukinuti vizni režim za državljane BiH, Saracin je rekao da je ukidanje viza za građane BiH "veoma pozitivan i značajan korak kosovske vlade" i da Nemačka razgovara s različitim partnerima u nastojanju da ubede predstavnike Republike Srpske da učine isto.

Saracin je rekao da je Nemačka "od novembra 2022. stalno pritiskala, tražila i činila značajne napore da ubedi predstavnike Republike Srpske" da ukinu vize za građane Kosova i da se nada da će to što pre učiniti, ali da za to ne treba da očekuju nikakvu nagradu.

"Jasno smo stavili do znanja da je to neophodno. Ali takođe smo jasno stavili do znanja da za to nećemo davati bombone, da nećemo platiti i da nećemo drugačije gledati po pitanju naše želje da se (predsedniku RS Miloradu) Dodiku uvedu sanckije, nećemo biti ucenjivani", rekao je Saracin.

Govoreći o rezultatima Berlinskog procesa, Saracin je ocenio da je za 10 godina imao mnoge uspehe, od toga da je doveo sve lidere zapadnobalkanske šestorke za jedan sto, što je "danas relativno normalno", do kreiranja transportne i energetske zajednice.

Nemačka je poslednje dve godine nastojala da kroz Berlinski proces pomogne zemljama Zapadnog Balkana da se približe Uniji, pre svega kreiranjem Zajedničkog regionalnog tržišta.

Saracin je ukazao i na značaj zajedničkih energetskih i klimatskih projekata u regionu, za koje je Nemačka izdvojila 500 miliona evra.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta