Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović ocenio je da Reformska agenda Srbije, koju je ranije ovog meseca usvojila vlada i koja je preduslov za dobijanje novca EU iz Plana rasta za Zapadni Balkan, nije mnogo ambiciozna i da je njeno ispunjavanje samo mali korak u pristupnim pregovorima.

Majstorović je za Dnevni evropski servis agencije Beta na marginama skupa posvećenog desetoj godišnjici Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG) u Sarajevu rekao da je usvajanje Reformske agende važan korak i način da se doprinese dinamici procesa evropskih integracija.

"Međutim, sama Reformska agenda bavi se isključivo delom neophodnih reformi koje su potrebne da Srbija ispuni u procesu evrointegracija i, iz te perspektive, prosto uvek treba biti agilan i pratiti šta se dešava na polju pristupnih pregovora Srbije sa EU, imajući u vidu da Reformska agenda pokriva jedan uži prostor obaveza Srbije u tom procesu", rekao je Majstorović.

Majstorović, koji je i član inicijative BiEPAG, rekao je da je njegov utisak da Reformska agenda, onako kako je postavljena, nije preterano ambiciozna već naprotiv, da je urađeno mnogo da se brojne mere koje su već blizu realizacije stave u funkciju primene Agende i da se tako steknu uslovi za oslobađanje sredstava namenjenih socio-ekonomskom razvoju Srbije.

"Iz te perspektive, očigledan je taj manjak ambicije vlade Srbije kada je u pitanju ispunjavanje obaveza u procesu evropskih integracija", istakao je on dodajući da je ispunjavanje Agende jedan mali korak.

"Obaveze koje Srbija ima u vezi sa normalizacijom odnosa sa Kosovom, poštovanjem principa vladavine prava, funkcionisanjem demokratskih institucija, kao i uvođenjem restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, i dalje ostaju glavni uslovi za nastavak pristupnih pregovora i ispunjavanje same Agende neće imati značajniji uticaj na dinamiku pristupnih pregovora", istakao je Majstorović.

Prema njegovim rečima, države članice EU prevashodno su fokusirane na te tri teme od čijeg ispunjavanja će zavisiti nastavak evropskih integracija Srbije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: DES