Jedna advokatska kancelarija tužila je austrijski Šatendorf i traži naknadu štete od 27 evrocenti jer je taj grad zatvorio granični prelaz između Austrije i Mađarske.

Letos je grupa zaposlenih pravnika htela da pređe granicu kod austrijskog grada pošto su išli na sastanak u mađarski grad Agfalva, što im je bio najkraći put.

Međutim, morali su da idu zaobilaznim putem pa ih je gorivo koštalo 27 evrocenti više. Šatendorf bi sada trebalo da im refundira taj novac, tvrdila je advokatska firma na sudu ranije ove nedelje.

"Ne radimo ovo iz inata", rekao je advokat iz kancelarije NZP Nađ Legal Mate Ružička, prenosi Politiko pozivajući se na austrijske vesti.

Kako je navela advokatska kancelarija, zatvaranje granice predstavlja kršenje zakona EU o Šengenu koji obavezuje članice te zone da uklone sve prepreke nesmetanom odvijanju saobraćaja na unutrašnjim granicama, preneo je Politiko.

Austrijski grad, koji je popularna tranzitna ruta za putnike između Austrije i Mađarske, želeo je da smanji saobraćaj pretvaranjem graničnog prelaza u pešački od decembra nadalje.

Izgradnja prelaza za pešake počela je u martu, što je dovelo do zatvaranja granice. Samo su stanovnici dva grada mogli da traže izuzeće koje bi im omogućilo prelaz peške, prenose austrijske vesti.

Šatendorf je odbio nagodbu na sudu negirajući optužbe pravne firme i navodeći da je regulisanje graničnog prelaza u skladu sa zakonom.

Odluka suda biće doneta u pisanoj formi.

Advokatska kancelarija najavila je da će nastaviti da se bori protiv ograničenja na graničnom prelazu.

Kancelarija je podnela zahtev za sudsku reviziju ustavnom sudu i podnela žalbu Evropskoj komisiji.

Politiko piše da NZP Nađ Legal takođe želi da se žali Evropskoj kancelariji za borbu protiv prevara jer je austrijski grad navodno koristio fondove EU za renoviranje graničnog prelaza da bi ga zatim zatvorio.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com