Za najbolji grad za život u Italiji proglašene su Udine, mesto sa oko 100.000 stanovnika na severoistoku zemlje, nedaleko od granice sa Slovenijom.

Titulu svake godine dodeljuje finansijski dnevni list "Il Sole 24 Ore", i suprotno očekivanjima da će pobedu odneti neki od poznatih velegradova, i turističkih destinacija poput Rima, Firence ili Napulja, list je u uporednoj analizi izabrao Udine, preneli su mediji.

Odluka je obrazložena pre svega životnom sredinom u Udinama, funkcionisanjem zdravstvene zaštite, kulturnom ponudom i moogućnostima za rekreaciju. Prošle godine su Udine još bile na 11 mestu.

I drugo i treće mesto po privlačnosti za život života zauzeli su gradovi sa severa Italije. Na drugom je prošlogodišnji pobednik Bolonja, sedmi po veličini italijanski grad sa oko 400.000 stanovnika, a na trećem Trento, koji je približno veličine Udina.     

Od velikih gradova najbolja je Firenca, na šestom  mestu, odmah iza nje je Milano, dok je Rim po kvalitetu života koji nudi svojim stanovnicima zauzeo tek 35. mesto. List "Il Sole 24 Ora" izdaje se u Milanu.

U uporednoj analizi, koju list sprovodi još od 1990. godine, našao na poslednjem mestu našao se grad Fođa, iz južnoitalijanskog regiona Apulija. Napulj je prošao samo malo bolje i našao se dva mesta ispred Fođe, na 105. mestu.

Izvor: Dnevni evropski servis/dpa

Foto: Turismo FVG