U Srbiji je u skijaškim centrima uprkos nedovoljno pravog snega otvorena skijaška sezona, ali su turiste i ljubitelje skijanja šokirale cene, koje su u međuvremenu prestigle i one u nekim poznatim skijaškim destinacijama u francuskim Alpima, prenosi Juronjuz.

Cena skipasa i smeštaja porasla je za 25%, iako u skijalištima još nema dovoljno prirodnog snega i staze se uglavnom pokrivaju veštačkim snegom.

Jedan ljubitelj skijanja iz Srbije izjavio je za Juronjuz da zbog skupog skipasa, hotelskog smeštaja i ostalih aktivnosti ove godine sa porodicom "nažalost ide na skijanje u Fracusku".

"Imam troje dece koja skijaju. u Francuskoj plaćamo 1.360 evra za put do tamo i nazad autobusom, za smeštaj i za skipas za šest dana u Les Oru. Ovde to ne mogu", rekao je taj čovek za Juronjuz.  

Mnogi ljubitelji skijanja iz Srbije odlaze i u Sloveniju, gde su cene takođe povoljnije, a koja je i puno bliža od Francuske, navodi Juronjuz.

Goran Mihajlovič iz "Skijališta Srbije" kaže da se nada da su dugoročne meteorološke prognoza tačne i da će biti hladnije, jer je trenutno na Kopaoniku na stazama uglavnom veštački sneg.

"Možemo da pokrijemo 95% staza. Važno je da temperature budu ispod nule da ne bismo bili upućeni na prirodni sneg", rekao je Mihajlović

Ipak, čak i s obzirom na postojeće kapacitete, na Kopaoniku već ima puno skijaša, a samo prošle nedelje je na tom skijalištu bilo gotovo 13.000 vožnji.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: infoKOP