Prag je zabranio obilaske pabova koje oganizuju turističke kompanije kako bi stao na put buci koju noću prave pijani turisti.

Zabrana lokalnih vlasti podrazumeva da od 10.00 uveče do 6.00 ujutru nema obilazaka pabova sa vodičima, prema češkim medijima. Dodaje se da to neće uticati na redovne turističke grupe.

"Nerazumna potrošnja alkohola i 'razulareno' ponašanje povezano sa obilaskom pabova može da stvori utisak nedostatka kulture u zajednici, smanjuje osećaj bezbednosti i... može negativno da deluje na percepciju grada kod turista, potencijalnih investitora i građana", obrazložio je grad svoju odluku, preneo je briselski portal Politiko.

Zamenik gradonačelnika Praga Zdenjek Hrib rekao je novinarima da "neće biti mogući obilasci sa vodičem" noću dok je drugi zamenik Jirži Pospišil rekao da grad "traži kulturnijeg, bogatijeg turistu... ne onog koji dolazi samo na kratko da se napije", preneo je AFP.

Građani koji žive u centru Praga dugo su se žalili na buku koju prave turisti i ukazivali na rastući strah za bezbednost.

Kaldrmisane ulice Praga pune su pabova i pivara i Česi su najveće svetske pivopije, prema podacima Češkog udruženja pivara i sladara.

Kompanija koja je najpopularniji organizator obilazaka pivara u Pragu i koja radi 365 dana u godini i kaže da je najveći evropski organizator, nije odgovorila na zahtev Politika za komentar.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Sxc.com