Bugarska neće menjati politiku protivljenja otvaranju pristupnih pregovora Severne Makedonije i EU, rečeno je posle sastanka novog ministra spoljnih poslova Svetlana Stoeva i potpredsednice vlade za reformu pravosuđa Ekaterine Zaharijeve.

"Nemamo ovlašćenja da menjamo stav Bugarske. Za nastavak dijaloga biće preduzeto ono što zavisi od ministarstva spoljnih poslova", rekao je Stoev posle sastanka.

Stoev je kazao da je sve u rukama zvaničnika Severne Makedonije koji su "svesni stava Bugarske", prenosi briselski portal Euraktiv.

"Ne bi trebalo da pretpostavaljaju da će doći do bilo kakve promene u naredna dva-tri meseca, dokle god traje privremena vlada", dodao je Stoev.

Bugarska koči evropske integracije Severne Makedonije zbog istorijskih i jezičkih sporova, ali je pod sve većim pritiskom da promeni svoj stav.

Kontinuitet između spoljne politike bivše vlade Bojka Borisova i trenutne, prelazne vlade nije iznenađujuć, piše briselski portal.

Predsednik Bugarske Rumen Radev, koji je formirao prelaznu vladu, više puta je oštro govorio o severnomakedonskom pitanju.

Privremena vlada Bugarske, na čelu sa Stefanom Janevim, bivšim ministrom odbrane, formirana je pošto nijedna stranka nije uspela da sastavi vladu nakon izbora u aprilu i vodiće zemlju do prevremenih izbora u julu.

Janev je rekao da će prioritet njegove vlade biti sprovođenje vladavine prava u najsiromašnijoj članici EU.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija