U Bosni i Hercegovini je 2. septembra počela kampanja za opšte izbore. Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović pozvao je sve političke subjekte da poštuju Izborni zakon, a građane da daju svoj doprinos da kampanja i celi izborni proces proteknu u demokratskom okruženju.

CIK je za učešće na izborima, zakazanim za 2. oktobar, potvrdio 90 političkih partija, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, odnosno ukupno 145 političkih subjekata, što je 17 više nego na izborima 2018, a čak 89 više nego što je bilo na izborima 2006.

Na centralnom biračkom spisku se nalazi 3.368.666 birača ili 13.237 više nego što ih je bilo na izborima 2018.

"Pozivam sve političke subjekte da predstave svoje programe, da vode fer kampanju, da ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola", rekao je Arnautović.

U kampanji je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposredno obraćanja kandidata, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Arnautović je pozvao medije da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informišu javnost o svim pitanjima u vezi s izbornom kampanjom i izbornim procesom, onako kako je to propisano Izbornim zakonom BiH.

"Lokalne vlasti podsećam da su dužne da obezbede ravnopravan tretman političkim subjektima koji su overeni za učešće na izborima u njihovim zahtevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu izborne kampanje", rekao je on.

Arnautović je upozorio da je nosiocima izvršnih funkcija i mandata zabranjena zloupotreba javnih sredstava.

"CIK BiH će imati nultu toleranciju za neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji. Budimo odgovorni za svoje postupke i izgovorenu reč", istakao je predsednik CIK BiH.

Anketa OEBS: Građani ne veruju u izborni sistem BiH

Građani BiH nemaju poverenje u izborni sistem, a čak četvrtina anketiranih rekla je da im je nuđen novac da glasaju za određenu stranku ili pojedinca, rezultati su istraživanja "Percepcije javnosti o izborima u BiH", koje je uradila Kancelarija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u BiH.

Prema tom istraživanju, 41,3% ispitanika smatra da izborni sistem u BiH ne omogućava istinski odraz volje građana, dok samo 28,2 posto anketiranih veruje da to izborni sistem omogućava u potpunosti.

Sličan je odnos i kad je u pitanju pravednost izbornog sistema, jer 42 posto ispitanika smatra da se izbori provode na nepravedan ili uglavnom nepravedan način, dok suprotno misli njih samo 23%.

Na pitanje "Koliko često mislite da se dešavaju izborne prevare u BiH", njih gotovo 90 posto veruje da se to dešava, dok je samo 6,2% ispitanika izjavilo da se izborne prevare ne dešavaju nikad.

Mada građani tvrde da postoje nezakoniti pokušaji da ih nateraju da glasaju na određen način, njih samo 9,5% je navelo da su pretnje prijavili, dok ih 6,8% tvrdi da su ucenjivani i da su to prijavili.

"Istraživanjem su otkrivene najčešće prakse prevara u svrhu izborne manipulacije. Novac je nuđen 25,8% ispitanika da bi glasala ili glasao za određenu stranku ili kandidata. Više od jednog od pet ispitanika je prijavilo da ih je neko iz biračkog odbora instruirao za koga da glasaju", navedeno je u istraživanju.

U izveštaju se dalje navodi da se građani najviše pribojavaju neregularnosti pri brojanju glasova na biračkim mjestima, a 22% ispitanika smatra da se izborne prevare dešavaju na višim instancama, odnosno u opštinskim izbornim komisijama ili na nivou Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Njih 15% smatra da su problematični birački spiskovi, odnosno neregularnosti u njima.

Kada je reč o poverenju, 64% ispitanih ne veruje biračkim odborima, 65% njih ne vjeruje opštinskim izbornim komisijama, CIK-u BiH ne veruje 59%, dok medijima ne veruje 58 posto građana.

Nevladinim organizacijama, prema ovom istraživanju, ne veruje 55%, političkim strankama ne veruje 69% građana, 60% ne veruje tužilaštvima, a 57% ne veruje sudovima.

"Ispitanici smatraju da je važno izmeniti Izborni zakon, 64,6% podržava ovaj stav, a 14% je izjavilo da izmene zakona nisu važne", naglašeno je u izveštaju.

Izvor: Beta

Foto: Beta