Spoljnopolitički stručnjak vladajuće Austrijske narodne partije i potpredsednik odbora za odbranu Evropskog parlamenta Lukas Mandl pozdravio je sastanak u Pragu u novom formatu Evropske političke zajednice, ali i upozorio da taj format ne sme biti izgovor za dosadašnje i buduće propuste u politici proširenja EU.

"Vredno je pohvale što Evropska unija intenzivira odnose sa drugim akterima na evropskom kontinentu i spoljnim partnerima koji dele evropske vrednosti", izjavio je Mandl povodom sastanka lidera 27 zemalja članica EU sa liderima partnerskih zemalja u Pragu 6. oktobra.

Mandl je, međutim, upozorio "da se taj novi format dijaloga ne sme zloupotrebiti kao izgovor za propuste u tekućim i budućim procesima evropske integracije", što bi, kako je rekao, bila "katastrofa", prenela je austrijska agencija APA.

Mora biti jasno da treba "ubrzano realizovati davno dospelu liberalizaciju viznog režima za Kosovo, podstaći dijalog Kosova i Srbije, prevazići napetosti u BiH i toj zemlji takođe dati status kandidata, kao u slučaju Ukrajine i Moldavije, unaprediti pristupne procese Albanije i Severne Makedonije i realizovati pristupanje Crne Gore", rekao je Mandl.

On je dodao i da su "hitni i važni koraci za dobru budućnost ako srpsko rukovodstvo dovedemo do toga da se uskladi sa evropskim vrednostima, a time i da brani Evropu i putem sankcija protiv Putinove Rusije".

Prema rečima austrijskog evroposlanika, EU treba da privuče na svoju stranu i pet svojih članica koje nisu priznale Kosovo i Kosovu dodeli status kandidata.   

Ocenivši da Evropska politička zajednica predstavlja izraz do sada neviđenog diverziteta, Mandl je rekao da je to sa jedne strane pozitivno pošto EU prvi put u svojoj istoriji uzima u obzir celokupnu evropsku teritoriju, ali ujedno krije i opasnost da se izgubi osećaj za razlike.

"Dugoročni cilj mora biti EU koja će se brinuti za celu evropsku teritoriju. Ne smemo se nikada zadovoljiti Evropom različitih brzina", zaključio je Mandl.

Izvor: dnevnievropski servis.rs

Foto: lukasmandl.eu