Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da je Berlinski proces revitalizovan i da će građani Zapadnog Balkana odmah osetiti konkretne koristi od sporazuma koje su lideri regiona potpisali 3. novembra u nemačkoj prestonici. Sporazumi treba da budu ratifikovani do kraja godine.

“Berlinski samit se vraća revitalizovan i znamo da je to jedan od najvažnijih procesa na Zapadnom Balkanu”, rekla je Bregu novinarima posle potpisivanja tri sporazuma u okviru Berlisnkog procesa.

Premijeri Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Dritan Abazović i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski potpisali su u Berlinu tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište - o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

“Svi ovi sporazumi imaju ljudsko lice tako da će građani regiona biti ti koji će odmah imati koristi od tih sporazuma”, kazala je Bregu, dodajući da je RCC koordinisao rad na izradi sporazuma tokom protekle dve godine.

Bregu je kazala da već ima 8.000 zahteva studenata za priznavanje diploma i da će sada taj proces umesto šest ili osam meseci trajati 14 dana, kao i da će biti besplatan, dok je do sada koštao 350 do 500 evra.

Sporazum o priznavanju profesionalnih kvalifikacija će, prema njenim rečima, dati šansu doktorima, stomatolozima i arhitektama da rade svuda u reigonu gde nađu posao, a birokratske prcedure će biti poptuno smanjene.

Bregu je podsetila i na uspeh sporazuma o ukidanju rominga i uspostavljanju zelenih koridora na Zapadnom Balkanu, kao i da će do decembra biti poptisan sporazum o smanjenju troškova rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Bregu je rekla da su lideri Zapadnog Balkana i EU u drugom delu samita razgovarali o energetskoj situaciji.

“Dobro je da čujemo od Evropske komisije da će obezbediti milijardu evra za region. U prvoj fazi to će biti budžetska pomoć, grantovi za pokrivanje troškova visokih cena energije, a u drugoj fazi kao investicije u obnovljive izvore”, rekla je Bregu.

Ta pomoć, istakla je, šalje poruku "zajedništva, solidarnosti i da Zapadni Balkan mora da bude deo svih evropskih rešenja kad god je to moguće, jer je deo evropskog kontinenta".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Dnevni evropski servis