U Sloveniji se 13. novembra održava drugi krug predsedničkih izbora, u kojem će birači odlučivati između kandidata opozicione SDS i grupe građana Anže Logara, i nezavisne kandidatkinje Nataše Pirc Musar.

I Anže Logar, kandidat konzervativne, desničarske SDS bivšeg premijera Janeza Janše, i Nataša Pirc Musar, pravnica i novinarka levo-liberalne orijentacije, izrazili su privrženost dobrosusedskim odnosima i naglasili važnost integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Oboje su ocenili i da u procesu evrointegracija posebnu pažnju treba posvetiti Srbiji, a Pirc Musar je rekla i da bi, ako postane predsednica, radila na unapređenju regionalnog procesa Brdo-Brioni.

Logar je rekao da će njegova prva aktivnost, ako bude izabran, biti da se obezbedi da Srbija i Crna Gora što je pre moguće nastave proces pridruživanja.

"Zapadni Balkan je u osnovi deo EU, okružen je državama članicama EU. Zato da je prvi prioritet unije uključivanje tih zemalja u proces integracije“, rekao je bivši šef slovenačke diplomatije Anže Logar u intervjuuu za novinsku agenciju STA.

On je kao dokaz naveo zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, i predlog Evropske komisije da se Bosni i Hercegodini dodeli status kandidata, iako još nije ispunila sve uslove, preneli su hrvatski mediji.

Logar je ocenio da će ti potezi uneti novu dinamiku u proces i pomoći zemljama regiona da ubrzaju prilagođavanje svojih javnih uprava i zakona standardima EU.

On je ocenio i da bi glavni pokazatelj koliko je EU ozbiljna u procesu proširenja bio završetak dijaloga Srbije i Kosova, i da zato sve napore treba usmeriti na to pitanje.

"Кada to bude rešeno, neće više biti rezervisanosti pet članica EU oko priznavanja Кosova, a posle toga mislim da će ceo Zapadni Balkan biti na veoma jasnom putu ka EU", ocenio je Logar.

Logar je rekao da posebnu pažnju treba posvetiti Srbiji, kao ključnoj u procesu približavanja Zapadnog Balkana, ali je dodao da je od ključnog značaja poštovanje zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, precizirajući da misli na sankcije Rusiji.

Pirc Musar je za agenciju STA takođe rekla da bi volela da sve zemlje Zapadnog Balkana što pre uđu u EU, gde im je i mesto, a to bi, kako je dodala, bila i "garancija mira" u regionu.

Ipak je dodala i da je svesna da put Zapadnog Balkana u EU neće biti lak, zbog problema sa korupcijom i kršenjem ljudskih prava.

Najavljujući nastavak spoljnopolitičkog angažmana i procesa Brdo-Brioni, ona je ipak rekla da se mora napraviti i korak napred jer sami sastanci šefova država Zapadnog Balkana u tom formatu nisu dovoljni.

Pirc Mursar je ocenila da ukrajinska kriza tera Srbiju od EU i da u Srbiji trenutno vlada "šizofrena situacija" jer "predsednik Aleksandar Vučić nije siguran da li treba da klimne (Vladimiru) Putinu ili EU“.  

"Lično sam uverena da Srbija pripada EU i da će je jednog dana tamo biti", rekla je ona.

Upozorila je, međutim, i na opasnost preteranog uplitanja Hrvatske i Srbije u unutaršnje stvari BiH i naglasila da "težnje za etnički čistim državama nikada ni u jednoj zemlji nisu vodile toleratnom i dobrom okruženju".

Prvi krug predsedničkih izbora u Sloveniji održan je 23. oktobra i na njemu ni jedan od ukupno sedam kandidata nije dobio podršku više od 50% birača.

U tom krugu najbolje su prošli Logar (46) koji je dobio skoro 33,96% glasova, Nataša Pirc Musar (54) sa 26,85% glasova.

Premijer Robert Golob, čiji je kandidat Milan Brglez osvojio 15,4% glasova, nagovestio je podršku Pirc Musar. U slučaju pobede ona bi postala i prva žena na čelu Slovenije.

Pravo glasa ima oko 1,7 miliona građana Slovenije.

Novi predsednik će naslediti dužnost od Boruta Pahora (58), koji je služio dva petogodišnja mandata.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP