Državna izborna komisija (DIK) do 27. februara je potvrdila tri kandidature za predsednika Crne Gore na izborima koji su zakazani za 19. mart, a među kandidatima je i jedan influenser.

Do sada su iz DIK potvrdili kandidature predsednika države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović-Stanković.

Vuksanović-Stanković uživa popularnost među takozvanim tvrdim suverenistima, dok Demokratski front važi za prorusku stranku.

Rok za podnošenje kandidatura istekao je 26. februara u ponoć a kandidaturu su predali i Jakov Milatović ispred Pokreta Evropa sad, lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

kandidaturu za predsednika Crne Gore predao je i influenser Jovan Jodžir Radulović, potvrdila je kasno uveče 26. fenruara Državna izborna komisija.

Da bi kandidatura bila validna, potreban je potpis podrške 8.101 građanina Crne Gore. Kako je saopšteno iz DIK-a Radulović ima 10.000 potpisa podrške.

Kandidaturu je 24. februara predao i Nikšićanin Željko Matijašević, ali ga je DIK pre isteka roka pozvao da u roku od 48 sati ispravi nedostatke jer nije dostavio neophodna dokumenta i potreban broj potpisa.

Aleksa Bečić je od parlamentarnih izbora 2020. godine i promene vlasti u Crnoj Gori, do februara 2022. godine bio predsednik Skupštine Crne Gore, a te dužnosti je razrešen posle pada vlade nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića.

Jakov Milatović bio je ministar ekonomskog razvoja od decembra 2020. do aprila 2022. godine, a kandidaturu je podneo nakon što je izborna komisija odbila kandidaturu lidera pokreta Evropa sad Milojka Spajića.

Spajićeva kandidatura je odbijena pošto je utvrđeno da nezakonito ima srpsko državljanstvo i prebivalište u toj državi.

Prema Ustavu Crne Gore i Zakonu o izboru predsednika, na tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 u poslednjih 15 godina.

Ranije je najavljeno da u predsedničkoj trci neće učestvovati dve vladajuće - Građanski pokret URA premijera Dritana Abazovića, i Socijalistička narodna partija (SNP) Vladimira Jokovića, koje dominantno kontrolišu vladu kojoj je pre pola godine izglasano nepoverenje.

DIK  ima rok da se o kandidaturama izjasni do 3. marta.

Predizborne ankete koje su objavili mediji pokazuju da Crna Gora neće dobiti predsednika u prvom krugu izbora.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay