Aktuelni predsednik Crne Gore, lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i kandidat vanparlamentarnog Pokreta Evropa sad Jakov Milatović idu u drugi krug predsedničkih izbora, 2. aprila, a analitičari smatraju da je favorit u trci za šefa države Milatović.

Politički analitičar Predrag Zenović je za Televiziju Crne Gore rekao da je izvesno da će Milatović u drugom krugu dobiti podršku lidera Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, Andrije Mandića  Alekse Bečića.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Đukanović je u prvom krugu izbora 19. marta dobio 35,3%, a Milatović 29,2% glasova.

Politički analitičar Miloš Bešić ocenio je za TVCG da Đukanović "ima strateški problem" u drugom krugu, jer se postavlja pitanje "iz kog rezervoara može da uzme glasove".

"Morao bi karambol da se desi između dva kruga da bi Đukanović promenio stvari. On ima veliki problem da dođe do potrebnih 50%", kazao je Bešić i ocenio da Milatović ima veće šanse za pobedu.

Prema podacima CeMI, Andrija Mandić, koji je smatran jednim od favorita za ulazak u drugi krug, osvojio je u prvom krugu  19%, a bivši predsednik parlamenta Aleksa Bečić 11% glasova.

Mandić je 19. marta uveče rekao da u drugom krugu pruža punu podršku Milatoviću i pozvao sve svoje birače da glasaju za njega.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić čestitao je 19. marta Andriji Mandiću i izrazio zadovoljstvo "što su srpske stranke dobile značajan broj glasova".

"Srbi će u drugom krugu biti odlučujući faktor. Želim da čestitam Andriji Mandiću na ostvarenim rezultatima u ovako specifičnim uslovima", rekao je Dačić u emisiji Hit tvit na televiziji Pink.

Aleksa Bečić nije izričito pružio podršku Milatoviću, ali je rekao da su građani poslali jasnu poruku da je politika šefa države Mila Đukanovića stvar prošlosti.

On je rekao da je "važna politička poruka" da je većina koja je pobedila na parlamentarnim izborima 2020. godine sada osvojila oko 60% glasova, čak 10% više nego tada.

Jakov Milatović izjavio je da će pobediti Đukanovića u drugom krugu izbora i poslati ga u političku penziju. On je rekao da ishod glasanja predstavlja "pobedu svih onih koji su u poslednjih 30 godina nosili baklju slobode u Crnoj Gori".

Milatović, ministar ekonomije u vladi premijera Zdravka Krivokapića, u izbornu trku je ušao nakon što nije potvrđena kandidatura lidera populističkog pokreta Evropa sad Milojka Spajića jer je utvrđeno da ima prebivalište u Beogradu i srpsko državljanstvo, što je u suprotnosti sa crnogorskim Zakonom o državljanstvu.

I Milo Đukanović je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatom, ocenivši da je reč o "ozbiljnoj prednosti" u odnosu na  Milatovića.

Đukanović je u obraćanju nakon objavljenih preliminarnih rezultata rekao da 36% ostvarene podrške "predstavlja dobru osnovu za nadgradnju" za drugi krug predsedničkih izbora i da postoji "rezervoar birača" koje DPS "nije aktivirao" u prvom krugu.

Đukanović je rekao da je "važno da Crna Gora zadrži proevropski put",  kao i da su rezultati izbora potvrdili da "ogromna većina" građana želi vanredne parlamentarne izbore.

Na izborima su učestvovali i poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković koja je osvojila 3,2% glasova, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović osvojio je 1,4%, a influenser Jovan Radulović Jodžir 0,8%.

Prema podacima Državne izborne komisije pravo glasa imala su 542.154 birača, a prema podacima posmatračkih organizacija glasalo je 63,6% ili oko 344.700 birača.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP