Severna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora 29. marta su u Skoplju pokrenuli novu regionalnu platformu, nazvanu "Zapadni Balkan KVAD (QUAD) - 100% usklađenost sa spoljnom politikom EU", saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Platformu su, kako se navodi, lansirali ministar spoljnih poslova Severne Makdonije Bujar Osmani, ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Džaka, zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti i spoljnopolitički savetnik crnogorskog premijera Đorđe Radulović.

Tema njihovog sastanka 29. marta u Skoplju, precizira se, bila je "puna usklađenost četiri zemlje grupe KVAD sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske krize i ekonomskih posledica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu".

"Posle agresije Rusije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i šire sa pozicijama i vrednostima demokratskog sveta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU. To je i jasna poruka gde ove zemlje pripadaju", rekao je Osmani na sastanku, izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljanja neformalnog foruma KVAD.

Naveo je da se "svaka od četiri zemlje pojedinačno pokazala kao pouzdan partner NATO i EU, kroz usaglašavanje sa režimom sankcija EU i SAD, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini".

Osmani je upoznao sagovornike sa predstojećim reformama, napominjući da "nema skretanja" sa evropskog puta Severne Makedonije, "zemlje poznate po multietničkoj demokratiji i koheziji, što je potvrđeno i odlukom da bude domaćin nedavno održanih pregovora Kosova i Srbije u Ohridu".

Na sastanku zvaničnika Severne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije istaknuto je da je "zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspele da ostvare punu usklađenost sa odlukama EU puna integracija u Uniju", navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Evropski parlament