Evropska komisija saopštila je 3. maja da se 38 telekomunikacionih operatora iz EU i sa Zapadnog Balkana složilo da učini prenos podataka u romingu između Zapadnog Balkana i EU pristupačnijim građanima i biznisu iz oba regiona.

Taj proces podržavaju Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Evropska komisija a sporazum je u skladu sa Deklaracijom o romingu koja je potpisana u decembru na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani, navela je Komisija.

Operatori su se dobrovoljnim sporazumom obavezali da znatno smanje jaz između rominga i domaćih cena za korišćenje podataka u oba pravca u i iz EU i sa Zapadnog Balkana.

Navodi se da će maksimalna maloprodajna cena gigabajta biti smanjena sa 18 evra od 1. oktobra 2023. na 14 evra od 2026. i  zatim na devet evra od 2028.

Uoči sporazuma, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji pozdravio je njegovo potpisivanje rekavši da će doneti predvidivost i mnogo značiti potrošačima.

Komisija je navela da se očekuje da smanjenje rominga za prenos podataka smanji prosečne cene potrošačima koji putuju između EU i Zapadnog Balkana najmanje za trećinu.

Navodi se i da operatori trenutno rade na proizvodima sa cenama ispod dogovorenih koji će biti dostupni što je moguće većem  broju potrošača.

Ostali telekomunikacioni operatori iz EU i sa Zapadnog Balkana pozvani su da se pridruže inicijativi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com