Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji izjavio je 17. maja u Sarajevu da je zadovoljan radom i inicijativom novog saziva Saveta ministara BiH da bi se ispunilo 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi BiH postala članica EU.

"BiH je dobila status zemlje kandidata i to je predstavljalo okidač onoga što radimo danas i u narodnom periodu", rekao je Varheji, otvarajući Politički forum na visokom nivou o evropskim integracijama BiH.

Varheji je dodao da EU čelnici žele BiH kao partnera i da ta država postane članica EU.

"Vi svedočite angažmanu koji je snažan i koji će dovesti, nadam se, do konkretnih rezultata. Ono što sam vidio i čuo danas, dokaz je rada ovog saziva vlasti na svim nivoima", kazao je evropski komesar.

Prema njegovim rečima, na državnom nivou nova vlast je formirana u rekordnom roku, a potom je formirana vlast i na nivou Federacije BiH.

"Kandidatski status je bio ključni faktor u ovim dešavanjima i nadam se da će ovo biti dodatni motiv da se ispuni 14 ključnih prioriteta za ulazak u članstvo u EU", kazao je Varheji.

Prema njegovim rečima, dokaz da će novi saziv Saveta ministara BiH raditi na ovim pitanjima je i to što je ova institucija rešila mnoga pitanja u vezi sa vladavinom prava, na koja se dugo čekalo u prethodnom periodu.

"Ova vlada već donosi potrebne rezultate. Radimo sa svima koji imaju odgovornost i nadležnost i to je odraz ovog Političkog foruma… Imaćemo, nadam se, bržu dinamiku kada imamo jasno definisane zadaće i prioritete", naglasio je Varheji.

Varheji je istakao da "mora da uputi poruku koja se ne odnosi samo na BiH, već na sve zemlje kandidate".

"Neće biti prečica i popuštanja, već se rezultati moraju ostvariti", naglasio je jasan je evropski komesar.

Naglasio je i da su EU u "doba agresije Rusije protiv Ukrajine, potrebni saveznici".

Komentarišući najavljenu posetu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Moskvi i njegov sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirtom Putinom, Varheli je rekao da saveznici EU ne idu u Rusiju.

"Što se tiče posete Rusiji, naši saveznici ne idu u Rusiju. Naša podrška je tu i zato sam ovde. Trebaju nam konkretni rezultati", rekao je Varheji.

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto izjavila je da je BiH dobila jasan signal da joj je mesto u evropskoj porodici.

"Jeste da nam je mesto tamo, ali sve što je BiH dobila je kao neki avans ili stvar momenta i vremena, i znamo da na tom putu treba ispuniti određene uslove", navela je Krišto.

Ona je dodala da postoji spremnost svih nivoa vlasti u BiH za integracijske procese, naglašavajući da je EU iskazala svoju spremnost da pruži svaki vid pomoći, od finansijske do stručne, da bi BiH ispunila postavljene uslove.

Na kraju je saopštila da se danas načelno "usaglasila neka vrsta dinamike koju treba usvojiti kroz Koordinacioni mehanizam" i da bi to telo uskoro trebalo da bude uspostavljeno.

Izvor: Beta

Foto: Tviter