Susret predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izazvao je kritike Evropske unije i SAD, a u njegovu odbranu je stala ruska ambasade u Sarajevu oštrim napadom na američku administraciju.

Dodik se 23. maja u Kremlju sastao sa Vladimirom Putinom, a dan kasnije na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Moskvi i sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Dodik je na Tviteru objavio da je na konferenciji imao "privilegiju da se obrati" i da je naglasio da je "srpski narod bio prva žrtva hegemonističkog procesa zapadnih faktora i NATO".

"Republika Srpska zna da je Ruska Federacija garant Dejtonskog sporazuma, u ovom sporazumu je međunarodna verifikacija Srpske veoma vidljiva i u tom pogledu to za Ruse ne predstavlja nikakvu spornu činjenicu, za razliku od Zapada koji pokušava na svim nivoima da skrajne, potceni i ponizi Republiku Srpsku, ne dozvoljavajući joj da govori, već samo da sluša, čak i o pitanjima koja se tiču BiH, a i same Srpske", rekao je Dodik na forumu.

On je naveo da je na skupu istaknuto da prestaje unipolarni i da se stvara multipolarni svet, u kojem će nekoliko centara moći uspostaviti ravnotežu, i u kojem će se povratiti "poverenje u međunarodno pravo i sve što je izgubljeno poslednjih godina ekspanizojom neoliberalnog pristupa uređenju sveta koji podrazumeva favorizovanje vrednosti samo jedne zemlje".

Dodik je prethodno, posle susreta sa Putinom, za Radio-televiziju RS rekao da Republika Srpska nema pravo da bude uz one koji stvaraju antirusku euforiju u vezi sa ratom u Ukrajini.

"Mi mislimo da Ruska Federacija, koja je uporno se borila za svoj bezbednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbedi te garancije, naprosto bila prisiljena na ovu vojnu operaciju", kazao je Dodik.

On je rekao da je svet već postao multipolaran, izrazio uverenje da će Rusija biti jedna od osnovnih poluga tog novog sveta, a da RS "neće biti zaboravljena" kada se bude stvarao novi poredak u svetu.

Evropska komisija je povodom posete Dodika Rusiji podsetila na stav EU da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa evropskim integracijama, i da EU želi da računa na sve zemlje kandidate kao pouzdane evropske partnere.

"EU je bila kristalno jasna prema našim partnerima: odnosi sa Putinovom Rusijom ne mogu biti uobičajeni i u senci su ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu", rekao je jedan portparol Evropske komisije za regionalnu televiziju N1.

“Ne zaboravimo da je Putin taj koji naređuje i nadgleda masovno kršenje Povelje UN i ljudskih prava u Ukrajini, gde Rusija čini zverstva neselektivno gađajući civile i civilnu infrastrukturu, pljačkajući ukrajinsku imovinu i teritorije ili kidnapujući đecu”, rekli su u Briselu za N1.

Ambasada SAD u BiH i Stejt department saopštili su da "u trenutku dok Rusija vodi svoj agresorski rat protiv Ukrajine, nijedna vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebalo da proširuje saradnju s Rusijom".

"Odluka predsednika Dodika da se sastane sa Putinom dok se Rusija oglušava o osnovne zakone međunarodnog poretka, kao i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine, kratkovida je i ne služi interesima građana Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

"Put u demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost, koju žele svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike Republike Srpske, vodi preko Brisela, a ne Moskve. Skretanje predsednika Dodika s ovog puta kontraproduktivno je i štetno", naglasili su iz američke ambasade u Sarajevu.

Ambasada Rusije u BiH je 24. maja odgovorila da "Amerikanci vole druge da uče kako treba da žive".

"Kakav stav treba da imaju. Kako se moraju voditi principima demokratije, nekim pravilima koja su, navodno, u osnovi sveta, njihovog sveta, gde su oni gospodari, a ostali su zahvalni i skromni slušaoci", piše u saopštenju.

"Ako pokažete nezavisnost dobijate sankcije i embargo, a, ako branite međunarodno pravo, onda ste autokrata i totalitarista", oceniila je Ambasada Rusije.

U ruskom saopštenju je ocenjeno da su SAD "jednom nogom na rubu finansijskog ponora", kao i da je Amerika "bolesno društvo, pogođeno metastazama nasilja, rasne netolerancije i ekonomske nejednakosti". "Biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik", navela je Ambasada Rusije.

Izvor: Beta/Dnevni evropski servis

Foto: Kremlin.ru