Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) nedavno je završila program obuke za otkrivanje vatrenog oružja za granične i carinske službenike iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Cilj dvonedeljena obuke u Kuparima (Hrvatska) bio je unapređenje veština i znanja u borbi protiv krijumčarenja oružja, zločina koji često podstiče druge kriminalne aktivnosti, saopštio je Fronteks.

Program je realizovan u saradnji sa UNDP/SEESAC a među predavačima su bili iskusni nacionalni stručnjaci iz EU.

Učesnici treninga imali su praktične vežbe i dobili najnovije informacije o metodama ilegalne trgovine oružjem. Praktična obuka, uključujući vežbe na jednom graničnom prelazu između Hrvatske i Crne Gore, obezbedila je da policajci budu dobro pripremljeni za scenarije iz stvarnog života.

Prepoznajući potrebu kontinuirane edukacije, Fronteks je napravio sveoubuhvatni "Priručnik o vatrenom oružju za granične i carinske službenike" koji objedinjuje najnovija dešavanja i najbolje prakse evropskih i međunarodnih stručnjaka na tom planu.

Priručnik se trenutno prevodi na albanski i makedonski i treba da služi kao vodič za pogranične službenike na Zapadnom Balkanu i šire.

Fronteks je najavio nove programe obuke, u julu i oktobru, radi dalje podrške naporima vlasti Zapadnog Balkana u borbi protiv krijumčarenja oružja preko granica.

Program je, kako se navodi, deo šire Evropske multidisciplinarne platforme protiv pretnji od kriminala (EMPACT) a u vezi inicijative za vatreno oružje. Cilj te inicijative je jačanje saradnje članica EU, evropskih agencija i međunarodnih organizacija na unapređenju bezbednosti evropskih granica.

"Kroz ove kolektivne napore Fronteks i vlasti Zapadnog Balkana jačaju svoju posvećenost zaštiti naših granica i zajednica", navodi se u saopštenju Fronteksa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Frontex