Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je 11. jula u Potočarima da će najverovatnije unaprediti Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je u leto 2021. godine nametnuo njegov prethodnik Valentin Incko.

Obraćajući se prisutnima na obeležavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, Šmit je rekao da se "lekcije Srebrenice ne smeju nikad zaboraviti".

"Moramo razumeti i moramo žalovati. Lekcije Srebrenice se nikad ne smeju zaboraviti, a imamo slučajeve kada vidimo da se Srebrenica nekako zaboravlja", naveo je on.

Prema njegovim rečima, moralna je dužnost svih iz međunarodne zajednice, "koja na ovom mestu pre 28 godina nije dala doprinos pravdi", da izvuku pouke da se zločin ne bi nikad ponovio.

Visoki predstavnik je istakao da je "žalosna činjenica" da u BiH i dalje postoje oni koji negiraju zločin genocida u Srebrenici, naglasivši da se mora uraditi više na sankcionisanju negiranja genocida i osuđenih za ratne zločine.

Najavio je da će se lično više angažovati na tom planu.

"Prošle sedmice bio sam u Ahmićima, videvši sva ova dešavanja u proteklim danima, jasno je da moramo imati efikasnija tužilaštva. Spreman sam vršiti doprinos u okviru alata koji su mi na raspolaganju, da za osuđene, koji su počinili zločine, ne bi bilo mesta u javnom prostoru u BiH", naglasio je Šmit.

Ocenio je da je potrebno proširiti zakonske odredbe tako da osobe presuđene za ratne zločine neće imati pravo da obavljaju javne funkcije, a naveo je i da je spreman pomoći žrtvama da dobiju naknadu štete zbog pretrpljenih užasa.

"Mlađi naraštaji moraju da znaju kako je došlo do srebreničkog genocida, kako se odvijao i koje su njegove posledice", istakao je Šmit.

Šmit se zahvalio direktoru Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emiru Suljagiću, jer je, kako je naveo, uradio dugoročni plan za "sećanje i komemoraciju", a predsednici Udruženja "Majke Srebrenice" zahvalio se na inicijativi da se 11. juli u Evropi obeležava kao Dan sećanja.

"Molim kolege Evropljane da pruže podršku ovoj inciijativi i svima onima koji su se pridružili ovoj inicijativi, tako da naredne godine, kada budemo obeležavali 29. godišnjicu, 11. jul bude službeno priznat kao Dan sećanja", kazao je on.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari danas će biti sahranjeni posmrtni ostaci trideset žrtava.

Za genocid i zločine u Srebrenici pred Haškim tribunalom i sudovima u BiH do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

U Federaciji BiH danas je Dan žalosti, ali ne i na teritoriji cele BiH, jer su se srpski ministri u Savetu ministara BiH suprostavili donošenju te odluke.

Izvor: Beta

Foto: Beta/HINA/FENA/Amer Kajmovic