Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je u Skoplju da se Severna Makedonija, ako ne prihvati ustavne izmene i ne nastavi da ide ka evropskom putu, suočava sa opasnošću da bude izolovana.

Šef austrijske diplomatije je u Skoplje došao 13. jula zajedno sa ministrima spoljnih poslova Češke Janom Lipavskim i Slovačke Miroslavom Vlahovskim da, kako je rekao, prenesu jasnu poruku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

"Naša poruka je jednostavna i snažna.To je poruka ohrabrenja, nema vremena za gubljenje, želeli bismo da nastavite sa neophodnim ustavnim promenama da počnete pregovore o članstvu. Odlaganje usvajanja amandmana znači odlaganje pristupanja Severne Makedonije. Bilo bi šteta da se Skoplje, posle teškog maratona, spotakne na sledećoj prepreci. Zajedno smo prešli dug put i savladali mnoge teškoće", rekao je Šalenberg.

On je, na zajedničkoj konferenciji tri evropska ministra sa šefom diplomatije Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, istakao da Skoplje treba da iskroristi ovaj trenutak da započne pregovore.

"Kada počnu pregovori, to je nepovratan proces. Zemlja je čekala 18 godina da dođe ovaj trenutak. Sada je na vama da iskoristite ovaj trenutak. Treba biti politički odgovoran i pre svega imati nacionalne interese. Trenutak je sada i uveravamo vas da se ne mešamo u unutrašnje stvari zemlje", rekao je Šalenberg.

Severna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja mora da do završetka skriniga (koji se očekuje u novembru) unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija nema neophodnu podršku makedonske opozicione VMRO DPMNE, koja svakodnevno ponavlja da "ne pristaje na promene po bugarskom diktatu".

Uslov da se Bugari unesu kao manjina u ustav za početak druge faze pregovora postavila je Bugarska. Za izmene ustava u parlamentu je potrebna dvotrećinska većina, koju vlada nema.

Osmani je rekao da je rok za sprovođenje ustavnih izmena novembar i da očekuje da će vlada za nekoliko dana odobriti ustavne amandmane za uvođenje Bugara i još nekoliko zajednica u Ustav, nakon čega treba da ih dostavi parlamentu na usvajanje.  

"Usvajanje ustavnih izmena je 'sine kva non' za pregovore, odnosno za otvaranje poglavlja i klastera. Vremenski okvir za ustavne izmene diktira skrining proces, koji će završiti negde u novembru, prema procedurama EU. Očekujem za nekoliko dana da će Vlada odobriti ustavne izmene čime počinje formalno i debata o ustavnim izmenama i zatim se izmene dostavljaju Sobranju i tamo počinje skupštinski postupak", rekao je Osmani.

Istakao je da je Severnoj Makedoniji "prvi put dat ključ da sama otključa poglavlja i uspešno da produži proces pregovra", ali da to sprečava iracionalni otpor dela opozicije.

"U tome se suočavmo sa otporom nametnutim od dela opozicije. Rekao bih iracionalnim otporom. Zato što ustavna izmena koju smo kao preuzeli da je implementiramo ni najmanje ne menja suštinu našeg ustavnog uređenja, već se samo dopunjava sa još nekoliko zajednica, čime se precizira ionako multietnički karakter naše države", rekao je Osmani i izrazio nadu da će poslanici i građani to uvideti kad sami vide tekst ustavnih izmena, jer sada, kako je istakao, ima mnogo propagande.

Osim sa Bujarom Osmanijem, planirano je da se trojica ministara sastanu sa šefom države Stevom Pendarovskim i predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem, sa liderom makedonske vodeće opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim, kao i sa poslanicima drugih stranaka opozicije i vladajuće koalicije.

Izvor: Beta

Foto: Tviter Bujar Osmani