Lideri sa Balkana, Ukrajine i Moldavije i najviši zvaničnici Evropske unije su na neformalnoj večeri 21. avgusta u Atini usaglasili deklaraciju čiji tekst, objavljen na sajtu grčke vlade, prenosimo u celosti.

Mi, predsednik Aleksandar Vučić, predsednica Maja Sandu, predsednik Volodimir Zelenski, predsednik Jakov Milatović, premijer Kirjakos Micotakis, premijer Jon-Marsel Čolaku, premijer Aljbin Kurti, predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto, premijer Dimitar Kovačevski, premijer Nikolaj Denkov, premijer Andrej Plenković, u prisustvu predsednika Evropskog saveta i predsednice Evropske komisije, sastali smo se danas u Atini, 20 godina posle istorijskog samita EU – Zapadni Balkan u Solunu, i izdali sledeće saopštenje:

1. Ruska invazija na Ukrajinu je ključni trenutak za Evropu, koji stvara novi nivo svesti o zajedničkim principima, jedinstvu i zajedničkoj budućnosti u okviru EU. Ovo je kritično vreme za bezbednost, mir i stabilnost našeg evropskog kontinenta. Zakoni i principi koji su tako dugo doprinosili stabilnom i predvidivom evropskom bezbednosnom poretku narušeni su i ponovo smo svedoci ispoljavanja katastrofalnih posledica revizionizma.

2. Suočeni s ruskom agresijom, izražavamo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica, zasnovanih na vrednostima demokratije i vladavine prava.

3. U našim razgovorima danas u Atini, izrazili smo podršku i zahvalnost za iskrene napore ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u postavljanju principa mira u skladu sa Poveljom UN, u njegovoj formuli mira. Takođe smo pozdravili napore Generalne skupštine UN u promovisanju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

4. Dogovorili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture, i svi odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost.

5. Pre 20 godina, na samitu u Soluni priznato je da Zapadni Balkan pripada EU. Čvrsto verujemo da je ta izjava danas relevantnija nego ikada. Eskalirajući agresorski rat protiv Ukrajine otkrio je hitnu potrebu za snažnom, otpornom i inkluzivnom EU kao kamenom temeljcem mira i prosperiteta među našim narodima u ovim izazovnim vremenima.

6. Naglašavamo da Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija, geografski susedi članica EU, imaju zajedničko evropsko nasleđe, istoriju i budućnost definisanu zajedničkim mogućnostima i izazovima. Kao strateško ulaganje u mir, sigurnost i stabilnost u Evropi, važno je da ovi regioni budu prihvaćeni kao punopravne članice evropske porodice.

7. Danas smo u Atini razgovarali o putu napred, kako bi smo ostvarili ovu viziju Evrope. Istakli smo važnost da postavimo sebi za cilj završetak vizije EU obogaćene Zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom. Istakli smo potrebu da se obnovi i ponovo stavi fokus na proces proširenja koji je opipljiv i kredibilan, bez prečica do postavljenih uslova. Izrazili smo posvećenost da podržimo Ukrajinu i Moldaviju da preduzmu naredne korake u svom pristupnom procesu čim završe neophodne reforme.

8. Čvrsto verujemo da je 20 godina posle Solunskog samita i u svetlu nove geopolitičke realnosti, došlo vreme da se usvoji hrabri i ambiciozni krajnji cilj koji će poslužiti kao vodič, inspiracija i okvir.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service